Åke började med att framhålla vitlökens goda egenskaper. En kompress virad runt krossad vitlök hjälper svårläkta sår och vitlöken kan döda virus, bakterier och svamp. Lök innehåller en kraftig antioxidant som minskar risken för stroke och åderbråck och ger ett friskt blodsystem.
Vitlök planteras under hösten, 7 cm djupt med 15 cm avstånd. När temperaturen går under 8 grader rotar sig löken och klarar vintern ända uppe i Haparanda. I juli året därpå, skördas löken, men redan i juni går det att använda bladen som ofta innehåller mer näring än löken. Den ryska sorten ´Leningradskij´ är bäst.
Åke odlar vitlöken i djupsäng, med 50 cm djup, porös jord, där han jordförbättrat med mycket naturgödsel, kompost, matrester, snytpapper, ja, allt som ökar humushalten. Han gräver bara med grep för att skona maskarna, och jorden är så porös att det går att gräva medan en hand vilar i fickan. Jordpackning kan vara ett stort problem, därför ger Åke djupsängarna den bredden att han når att sköta dem utan att ens sätta knäna i odlingsbädden.
Bädden bör luta mot solen för att värmas upp. Åke anser också att det är viktigt att tillsätta kalium och dolomitkalk. Då tillförs jorden mineraler som ger nyttigare grönsaker, och när jorden har ett balanserat näringsinnehåll tar växterna också upp mycket mindre av skadliga ämnen som exempelvis cesium. Åke tillför 1,5 dl vedaska per m2; vi i Västernorrland som fått cesiumnedfall, som finns kvar i vedaskan, kan istället tillföra köpt PK-gödsel, stenmjöl eller pottaska, men Åke menade att även vi utan risk kan använda vår vedaska.
Vi fick också följa med på tomatens resa från aztekindianerna till våra matbord. Tomaten kallades länge kärleksäpple och var därför bannlyst av kyrkan i USA. Det ansågs i England att man bara kunde äta tomaten om den var välkokt. Vid förtäring av rå sådan, skulle döden vara ögonblicklig! En historia förtäljer att en man inför 2000 åskådare skulle äta upp en korg tomater. Begravningsentrepenören var beredd och hade mätt upp för kistan och mannen dog fast inte vid det tillfället
, där lockade Åke fram skrattet liksom vid många andra gånger under dagen.
Tomater torde vara det mest nyttiga man kan äta. Vi fick höra om mängder av antioxidanter som är effektiva mot cancer, demens, rynkor, mm. Till och med sexuallivet påverkas positivt. Många av de nyttiga ämnena är fettlösliga och kan tillgodogöras först efter uppvärmning, vilket även gäller morot som är fem gånger nyttigare kokt än rå. De spanska vintertomaterna vi köper, som enligt Åke smakar diskvatten, kan ersättas med de betydligt bättre burktomaterna.
För den som inte har växthus finns många tomatsorter att odla på balkong eller i kruka. Pendulina finns som gul, orange och röd och odlas i en stor ampel med minst 15 l jord. Tiny Tim och den mycket tidiga Ida Gold, som inte behöver tjuvas, passar också.
En spännande växthustomat är Gelbe Dattelwein med 257 tomater på en klase som rekord. Caro Rich innehåller mycket betakaroten och den goda coctailtomaten Gardeners Delight är tidig och rikbärande. Jättetomater finns det också. Där torde det vara svårt att bräcka Åke som fått en så tung tomat, på drygt 1,5 kg, att den behövde behå. Då frun inte ville offra sin, fick tomaten hänga i en kasse tillverkad av mattunderlägg.
I växthuset får temperaturen inte överstiga 35 grader, idealet är 20-30 grader. Spruckna tomater kan tyda på ojämn vattentillgång, vid mulet väder behöver en planta ½ l vatten och vid sol 2 ½ l per dag. Efter midsommar är det viktigt att inte stänga växthusdörren på natten, då kan värmeskillnaden mellan ute och inne medföra kondens som ger svampangrepp. Svala nätter ger dessutom godare tomater. Under hösten städas växthuset noggrant och jorden, till 30 cm:s djup, bör bytas ut vart tredje till fjärde år.
I Åkes sortiment finns tomater av alla slag. Vita och svarta, gula och gröna, röda, rosa och orange, strimmiga, spetsiga, hjärtformade, konstiga, ja, vad du vill. För att beställa frö går du med i Tomatklubben (se länk nedan) och får frölistan med 500 sorter, odlingsråd och annat nyttigt. Absolut att rekommendera.
Åke uppmanade trädgårdsföreningarna att i sitt arbete framhålla hälso- och miljöbudskapet. Vi har växterna att tacka för livet på denna jord och träden är vår räddning då de förbrukar koldioxid när de växer. Ser vi ut i rymden förstår vi att vår jord är ett paradis som vi ska vara rädda om.