Utställning: Mopeden - en svensk designhistoria

dec
10
”MOPEDEN. En svensk designhistoria" är i första hand en berättelse med avstamp i svenskt 1950- och 1960-tal, den epok då konsumentdesign blev en viktig del i folkhemsbygget.
Mopeden föddes genom en lagändring 1952. Utvecklingen blev explosiv och industrin såg stora möjligheter i att varje år sälja nya modeller till en helt ny kundkategori – tonåringarna!
Men tonåringarna var kräsna. Man anlitade därför industridesigners som Pelle Petterson, Sigvard Bernadotte och Björn Karlström för att skapa moderna mopeder. Mopeden må ha varit ett fordon med en lagstadgad toppfart av 30 km/h - men inspirationen hämtades från amerikanska bilar och rymdraketer!
Med utställningen lyfts mopeden in i ett designhistoriskt ljus. Få andra fenomen i svensk nutidshistoria bär en så stark berättelse – om form, ungdomskultur, industrin och en tidsanda präglad av optimism.
Här synliggörs exempelvis kopplingar mellan SAAB-bilarna och Husqvarnas mopeddesign, mellan Bernadottes ergonomiska kontorsmaskiner och hans mopedexperiment, mellan Pelle Pettersons sportbil Volvo P1800 och hans extroverta sportmoped, mellan, ja, ni fattar.
Och varför fick plötsligt alla coola killars moppar extra högt styre efter 1969?
1 april-16 September
Tisdag kl 12-20, onsdag-lördag kl 12-16
Örnsköldsviks museum & konsthall
Arrangör
Örnsköldsviks museum & konsthall
Kultur