PÅSK

7 saker om påsken

Varifrån har skärtorsdagen fått sitt namn och varför äter vi så mycket ägg under påsk? Här följer 7 fakta om påskfirandet.

1. Påsken är betydligt äldre än den kristna högtid som firas till minne av Jesu död och uppståndelse. Originalpåsken är judisk och firar det israeliska folkets uttåg ur Egypten. Jesu korsfästelse ägde rum mitt under den judiska påsken, och den nya, kristna högtiden tog helt enkelt över det äldre firandets namn. Originalpåsken är även känd som "det osyrade brödets högtid" eftersom israeliterna flydde innan brödet hade hunnit jäsa.

2. Ursprunget till ordet ”påsk” är det arameiska ordet pasach som betyder "gå förbi" eller "skona". Det syftar på den sista av de tio plågor som enligt Bibeln drabbade Egypten när Farao vägrade att släppa israeliterna fria. Varje förstfött egyptiskt gossebarn dog, men Guds dödsängel gick förbi israeliternas hem och skonade dem.

3. I Sverige kallas påskveckan även för Stilla veckan eller Dymmelveckan. Den pågår i nio dagar och inleds med palmsöndagen där Jesus sägs ha ridit in i Jerusalem på en åsna. Därefter följer blåmåndagen, vita tisdagen, dymmelonsdagen, skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och till sist annandag påsk. Skärtorsdagen har fått sitt namn från ordet skära, som på fornsvenska betydde "göra ren", eftersom det var då Jesus tvättade lärjungarnas fötter och instiftade nattvarden.

4. Enligt svenska sägner är också skärtorsdagen den dag när häxorna drar till Blåkulla. Detta ledde förr till att folk gömde undan sina kvastar, så häxorna inte skulle kunna flyga i väg på dem, och höll skorstensspjället stängt för att de inte skulle kunna ta sig in den vägen.

5. Långfredagen, till minne av Jesu korsfästelse och död, var betydligt dystrare förr. Påskriset var ursprungligen ingen färgglad prydnad, utan användes när familjemedlemmar piskade varandra för att påminnas om Jesu lidande. Ända fram till 1969 var nöjesevenemang förbjudna enligt lag på långfredagen och Sveriges Radio ersatte all sin musik med psalmer.

6. Matfrossandet under påsken var mer motiverat förr, när påsken utgjorde slutet på 40 dagars fasta. Den inleddes på askonsdagen när folk på sina håll i landet åt aska för att tarmarna skulle dra ihop sig; ett sätt att minska hungerkänslorna. Sedan följde alltså 40 dagar när ägg var förbjudna samtidigt som hönsen började komma i gång med värpandet. Väl framme vid påskhögtiden hade varje gård ett smaskigt äggberg att hugga in på.

7. Påskharen har en bit kvar till tomtens popularitet i Sverige, men i sitt hemland Tyskland började den skutta omkring redan på 1600-talet. Troligen föddes den genom ett misstag, när folk inte begrep vad deras sydtyska bildbröd med påskalamm egentligen föreställde. Påskharen inledde karriären som lokalkändis i orterna Pfalz och Elsass – en ganska blygsam start tills den på 1850-talet av godis- och leksaksindustrin lanserades som en påsksymbol för barn.

Källa: Nationalencyklopedin

Publicerat