HUS & HEM

Marknaden på gång

I Örnsköldsvik är det köpläge när det gäller bostäder och allt fler tar sig i väg på visningar.
– Nu är det också fler som vill börja sälja, säger Lina Öberg, fastighetsmäklare i Örnsköldsvik.

De senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter i Örnsköldsvik sjunkit med 27,3 procent medan villapriserna ökat med 5,4 procent. Det enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik, mars 2024, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Medelpris per kvadratmeter för en bostadsrätt i Örnsköldsvik (rikssnittet inom parantes) ligger på 17 901 kronor (42 794 kr). För en villa 12 050 kronor (29 987 kr).

Efter en tid av osäkerhet kring räntor och elpriser har antalet bostadsaffärer, sett till hela landet, ökat kraftigt det senaste kvartalet. Under perioden har 382 bostadsrätter sålts i länet – 7 procent fler än samma period i fjol. Antalet sålda villor var 239, en uppgång med 10 procent.

Är det läge att sälja eller köpa?

– Jag skulle definitivt säga att det har varit köpläge ganska länge och nu är det också fler som vill börja sälja – marknaden i Örnsköldsvik har börjat komma i gång de senaste sex veckorna, säger Lina Öberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Örnsköldsvik. Det pratas om en första räntesänkning i maj, då tror vi på mer tryck och att budgivningarna kommer i gång igen. Vi märker redan nu att det är fler på visningarna; det är första steget, att man vill ut och titta.

Publicerat