MUSIK

Det svenska vemodet

Det är mer än 30 år sedan Lars Winnerbäck gjorde sin solodebut och numera är han en av våra allra största artister. Hans förmåga att behandla det svenska vemodet har gjort honom populär i breda kretsar och nu är han ute på en riksomfattande turné. Fredag 8 december är det dags i Hägglunds Arena.

”Neutronstjärnan” är namnet på Lars Winnerbäcks fjortonde album som släpptes i slutet av september. Ett album som han skapat tillsammans med Jocke Berg och Martin Sköld från Kent.

– Jag har länge tänkt och velat göra nåt som bryter av mot det jag gjort tidigare, men inte varit säker på hur eller med vem. Plötsligt, mitt i något annat, lyfte jag luren och ringde Jocke, som jag inte hade hört av på flera år. Vi kallpratade i ungefär fyrtiofem sekunder, sen började vi jobba. Och han ringde Martin, berättar Winnerbäck i ett pressmeddelande.

– Det har varit kul att se Jocke och Martin, i deras universum, hur dom jobbar tillsammans. Och det händer nåt oväntat när vi krockar. Logiskt och bekant, men nytt, fortsätter han.

Resultatet är en berättelse om Sverige. Det land som Lars Winnerbäck och Kent på varsitt håll skildrat i sina sånger. En lägesrapport från ett land där våren verkar vägra komma. Eller kanske är precis runt hörnet.

Turnépremiär gjorde Winnerbäck hemma i Linköping 27 oktober och Aftonbladets musikkritiker Håkan Steen skrev att han lyckats sätta ihop ett set med en lika ledig som sällsynt berörande mix av vemod, värme, sälta och ljus.

 

 

Publicerat