JOBB

En jobbmässa för alla

Han har haft en vision om den ultimata jobbmässan i Örnsköldsvik. Nu blir den av.
– Jättekul, säger Michael Svensson om kommande Jobhunting Expo23 på Arken.

Den ska vara kostnadsfri att både delta på och besöka, inkludera alla parter på arbetsmarknaden i Örnsköldsvik och leda till en än starkare företagskommun.

Visionen är nu på väg att bli verklighet – fredag 17 november mellan klockan 10.00-17.00 är det för första gången dags för jobbmässan Jobhunting Expo, påtänkt och organiserad av den tidigare arbetsförmedlingenanställde Michael Svensson från Örnsköldsvik.

– Det saknas en sådan mötesplats med helhetstänk i Örnsköldsvik, säger Michael. Det finns rekryterings- och utbildningsmässor men ingen där utbildningssamordnare, myndigheter, kommuner och företag kan samlas för att rekrytera, knyta nya kontakter och visa upp sina produkter. Dit besökare kan komma för att ta del av hela utbudet, inte enbart för att de är arbetslösa utan kanske för att de vill söka sig någon annanstans. Platsbanken säger inte så
mycket och det är ju mycket trevligare att träffa arbetsgivare direkt.

Michael beskriver det som den ultimata mötesplatsen med mingel och nätverkande. En jobbmässa som om den får blomstra kommer att sätta Örnsköldsvik på kartan.

­– Kompetensförsörjningen är ett samhällsproblem, det saknas inkludering och mångfald och står du utanför hamnar du direkt i utanförskap. Det finns också så många små företag i dag som behöver få visa upp sig men inte har råd med mäss-
kostnaden; den här mässan är gratis oavsett om du är ensamföretagare eller har 7 500 anställda och jag håller jättegärna i allt eftersom jag brinner för dessa frågor – den indirekta vinsten för mig och alla andra ö-viksbor är att företagen stärks, försörjningsstödet minskar och kommunen blir starkare.

Initiativet har mötts av idel applåder.

– Nyfosa som äger Arken är helt fantastiska som ställde upp med lokalerna direkt och när jag presenterade idén för medlemsföretagen i Jobba & Lev var det bara tummen upp. Folk säger att de verkligen gillar idén, att de vill vara med på detta och jag har redan fått in anmälningar.

För ändamålet har Michael skapat hemsidan jobbchansen.se. Mässan hoppas han ska bli årligt återkommande och växa sig större.

– Nästa år ser jag kanske framför mig ljushallen i Hägglunds Arena. Och att fler vill vara med att rodda, så att det blir vi alla som gör det här tillsammans. Tänk dig 25 personer som får ett arbete på grund av mässan, 30 företag som hittar samarbeten och utbildningssamordnare som får uppdrag att skräddarsy en utbildning till en personal. Kan hela bygden ställa sig bakom och ställa upp för varandra kommer hela kommunen att växa. 

Publicerat