EVENEMANG

Monstrets tid till Örnsköldsvik

Monstrets tid är en nyskriven humorföreställning av och med Olof Wretling, Mattias Fransson och Sven Björklund från Klungan och Mammas nya kille. 24 februari 2024 kommer den till Örnsköldsvik.

Monster finns överallt. Bakom fasaderna och i mörkret. Bland världens ledare och små dagisbarn. Aldrig tidigare har så många monster samlats under samma tak.

I en samtid präglad av hot och ovisshet tycks monstren lura överallt. Här möter vi den ständigt proppmätta pojken Jönsson. Han är svältmonstret som inte ätit en enda liten skorpa i hela sitt liv. Sen har vi Hadar med sina armar av asbest, han måste sanera sig själv var tredje timme. Och vattenmonstret Ingegärd, hon blev förändrad efter att ha provat vattengympa. Nu vill hon bara bada. Till vilket pris som helst.

Ett samtal om Monstrets tid med Olof Wretling (OW), Mattias Fransson(MF) och Sven Björklund (SB)
 
OW: När vi skriver brukar vi börja med att lista olika ämnen, vi testar och hittar olika angreppspunkter. Monster dök upp och fick fäste.
 
MF: Under processen försöker vi komma åt skrymslen i hjärnan som vi inte trodde fanns.
 
SB: Monster är så användbart, det kan ha många olika betydelser och har så många bottnar.
 
OW: De kan vara klassiskt läskiga och bo i källaren, eller så är det ett projekt som upptar hela ens huvud och blir till ett monster.
 
SB: Men vem är monstret?
 
MF: På otroligt kort tid har mänskligheten upplevt industrialiseringen, enorm teknisk utveckling, införande av kapitalistiska mekanismer och exploatering av naturen. Det vilar en tydlig känsla av slutpunkt över mänskligheten. Det är läskigt att tänka på att vi lever just nu, det är en otroligt märklig tid. Jag tror ingen tid har varit märkligare att leva i.
 
OW: För oss är det spännande att dra monstren till avgrundens brant och trycka dem allra längst ut. Rädslan och skrattet ligger ganska nära varandra. Monstren är både obehagliga, löjliga och roliga.

Alla monsterfrågor flätas samman i en vild ström av associationer, berättelser och karaktärer. Sakta men säkert bänds alla begrepp upp, rädslor, skräck och skratt blir ett, och plötsligt är vi där, i monstrets tid. Eller var vi redan där innan?

– Jag upplever att humor ligger steget före intellektet, säger regissören Ada Berger. Den humor jag gillar bäst kombinerar igenkänning och aha-upplevelse. Som att se något formuleras för första gången och ändå känna igen det. En förlösande känsla. Händer det dessutom i en teatersalong så tripplas upplevelsen,  det är inte bara de på scenen, det är jag och alla andra som fattar och skrattar.

Monstrets tid
Av och med Sven Björklund, Mattias Fransson och Olof Wretling
Regi Ada Berger
Scenografi och kostym Magdalena Åberg
Masktillverkning Love Larson
Ljus Hannele Philipson och Sofia Linde
Kompositör Linda Spjut
Mask Maria Lindstedt
Urpremiär 6 oktober på Klarascenen

En turné i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern
Turnéplan 2024

 
25-27/1 Idun, Umeå Folkets Hus
2-3/2 Nordanåteatern Skellefteå
4/2 Kulturens hus Luleå
16-17/2 Storsjöteatern, Östersund
23/2 Härnösands Teater
24/2 Nolaskolans Aula, Örnsköldsvik
25/2 Tonhallen, Sundsvall
7/3 Kulturhuset, Bollnäs
8-9/3 Gävle Teater
10/3 Uppsala Konsert & Kongress
21/3 Flygeln Norrköping
22/3 Hjalmar Bergmanteatern Örebro
23/3 Scalateatern Karlstad
 
Fler turnéorter tillkommer

Publicerat