FESTLIGHETER

Barnens Dag – siktar mot 100

17 juni 1927 bildades Barnens Dags lokalförening i Örnsköldsvik, och ända sedan dess har man arrangerat Barnens Dag – och bedrivit barnkollo. Barnens Dag blir det som vanligt första helgen i september, vid Hägglunds Arena och i Strandparken.

Fjolårets Barnens Dag blev som en nystart efter pandemin och nu fortsätter den snart 100-åriga föreningen med sin strävan att skapa en trevlig familjefest. Precis som tidigare är Björkmans Tivoli på plats med sina attraktioner.

Barnens Dag är öppet 13.00-19.30 fredag-lördag 1-2 september och 13.00-17.00 på söndag 3 september. På söndag mellan 11.00 och 13.00 arrangeras dessutom Barnpartajet i Strandparken, där allt är gratis för barnen.

– Vi har Barnens Dag-tåget, hoppborg, fiskdamm, en liten karusell och så delar vi ut fika till barnen, säger Susanne Näslund.
På Barnpartajet blir det också dans under ledning av Lina Hemming.

Barnens Dag-helgen är en viktig del i föreningens verksamhet för att få in pengar till den andra behjärtansvärda verksamheten som man jobbar med – sommarkollot.

1928 genomfördes det första kollot och de två inledande åren höll man till i Lunne, Arnäsvall. De två följande åren var man vid Lomsjön och mellan 1932 och 2001 bedrevs kollot på Bäckagården i Domsjö. Därefter blev det Sandudden i Mellansel och de två senaste somrarna har man varit på Dekarsögården.

– I år var det 50 barn uppdelade i två grupper som var en vecka vardera på Dekarsögården under ledning av Maria Sundin, säger Ulf Edlund och berättar att Barnens Dag-föreningen också har en fond vars syfte är att ge bidrag till behövande barn samt till personer eller föreningar som gör värdefulla insatser för barn och ungdomar.
– I år delar vi ut bidraget till en föreningsledare, på festplatsen söndag klockan 14. Vem det är håller vi hemligt till dess.

2027 fyller föreningen alltså 100 år, något som de ideellt arbetande styrelsemedlemmarna önskar kunna uppmärksamma på något fint sätt.

– Vi hoppas att vi orkar hålla på till dess och att vi kan ha ett stort kalas. Men vi skulle verkligen behöva fler som vill vara med i föreningen. Det är bara att kontakta oss, säger Susanne Näslund.

Bildtext gruppbilden: Barnens Dag-föreningens eldsjälar PG Forslund och Maria Sundin tillsammans med ungdomar som jobbade med sommarkollot på Dekarsögården. (Foto: Ulf Edlund)

Publicerat