KONST

Om ...

Mats de Vahl har gjort årets bild till medlemmarna i Verkstans Vänner, ett träsnitt som också innehåller en liten text. Han vill även påbörja en serie bilder med texter som blir en rubrik till en okänd berättelse, och alla börjar med ”Om …”

80 grafiska blad. Träsnitt i tre färger, vilket innebär att varje blad trycks tre gånger. Dessutom tillfogas en text i bilden, så det blir fyra tryck på varje blad. En tidskrävande process, och därtill ska man lägga en veckas intensivt arbete med att skära ut de tre stockarna för varje färg i det färdiga bladet.

– Det är skönt att pressen vi har här är eldriven så att man slipper stå och dra varje tryck för hand, berättar Mats de Vahl, som bor i Nyhamn, Bjärtrå, och förra veckan var på plats i Kulturfabriken och Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstads välutrustade arbetslokal.

Det grafiska bladet han producerat, i lika många exemplar som medlemmarna i stödföreningen Verkstans Vänner, väntar bara på numrering och signering när 7an hälsar på i konstnärsverkstan. Samtidigt går Mats de Vahl och bär på nya idéer.

– Älven är det ständiga temat jag håller på med. Däremot har jag inte använt mig av text i bilderna på länge. Jag hittade gamla grejer jag hade gjort, bland annat ett litet häfte med bilder och texter som kom till när jag gick en kurs hos Christer Carlstedt i slutet av 90-talet. Det har inte visats offentligt tidigare och jag funderar faktiskt på att fräscha upp bilderna och trycka en upplaga.

Det lilla konst- och poesihäftet har titeln ”Om utsikten genom slyskog” och Mats berättar att han planerar att göra en serie träsnitt med tillhörande texter och sätta ihop till en lite berättelse. Varje bild ska ha en rubrik som börjar med ”Om …”

– Sedan får betraktaren själv fundera ut berättelsen. Jag gjorde en utställning om häxprocessen för några år sedan och då inspirerades jag av Olaus Magnus bok "Historia om de Nordiska folken" (ett gigantiskt verk som utgavs första gången 1555). Där börjar nästan varje kapitel med ”Om …” Det är ett mjukt sätt att starta en berättelse.

De grafiska bladen delas ut till medlemmarna i Verkstans Vänner lördag 12 november och samtidigt öppnar en utställning i Galleri Lokomotiv som pågår i en vecka till 19 november. Där visar Mats de Vahl bland annat en stor skulptur som han tidigare ställt ut i Tvättstugan i Köpmanholmen, där Bill Olson nu har sin ateljé.

– Det blir också lite foton utskrivna på japanpapper, utan texter däremot. Jag visar ett litet axplock av vad jag jobbat med de senaste åren, berättar Mats de Vahl.

Verkstans vänner

En stödförening till ÖKKV där medlemskapet bidrar till konstnärsverkstans fortsatta verksamhet, samarbeten och utveckling.

Som medlem får man varje år ett unikt konstverk, gjort i en speciell upplaga för Verkstans Vänner av en av ÖKKVs konstnärer.

Sedan 2004 har Verkstans Vänner delat ut konstverk till medlemmarna. Konstnärerna har varit Mikael Arvidsson, Maria Lagerborg, Åke Lagerborg, Christer Charlstedt, Ingrid Södersten, Aino Näslund, Lars Hoffsten, Ulla Carin Winter, Nic Langdoen, Britt Hillbom, Dag Wallin, Eva Olsson, Jan K Persson, Ann-Kristin Källström, Björn Krestensen, Marianne Saapunki, Lars Ahlström, Annikka Kronlid Arvidsson och i år Mats de Vahl.

Publicerat