Utställning

Neuendorffs bildvärld

Thomas Neuendorff är varje år med i Kulturskaparnas ”Konstdyk” med stor utställning på Örnsköldsviks Folkhögskola. Nu väntar en helt egen utställning för "Totte" – hans största någonsin.

Söndag 11 september är det som bekant val i Sverige. Samma dag är det också Potatisens dag i Brynge Kulturområde, och dessutom vernissage för utställningen ”Thomas Neuendorffs bildvärld” i Brynge Konsthall – en helt unik möjlighet att kliva in i Tottes värld av målningar.
– Jag vet inte hur många som kommer, de kanske inte vet vem jag är, säger Totte som fyller 70 år i februari nästa år. Han är förstås pensionär, men han går fortfarande kvar på Örnsköldsviks Folkhögskola bland de övriga eleverna i Kulturskaparna.
– Kristina vill ju det, och jag också.

Kristina, med efternamnet Stålnacke, är kursansvarig för Kulturskaparna, och hon har kommit överens med Totte om att han ska gå kvar så länge han vill.
– Det går förstås att göra konstdyk även om Totte inte är med, men det blir svårare. Totte är en magnet, säger Kristina och uttrycker sig så här om Totte och hans måleri:

– Totte har varit med ett tag. Han har hunnit lägga sina ömsinta penseldrag i Édith Piafs sinnliga och spruckna klanger och värkande händer. Han har med färg på fingertopparna berättat om Amedeo Modiglianos sjuka lungor fyllda av mejseldamm och smekt fram sina egna versioner av Modis långhalsade damer. Han har dykt i Karin Boyes vemod och känsliga poesi, han har målat sig in i Sigrid Hjerténs rafflande kolorism och psykiska ohälsa. Ja listan kan göras lång.

Men för ett par år sedan var det nära att måleriet tog slut. Totte var riktigt sjuk och tillbringade lång tid på sjukhuset.
– Jag ville inte leva längre. Men sju-åtta läkare i Sundsvall räddade livet på mig. Och jag kämpade, det var starkt gjort.

Under tiden på sjukhuset målade han så mycket han orkade, tavlor som man nu kan se på flera olika platser på sjukhuset.
– Man måste sprida ständig glädje omkring sig, man måste uppmuntra människor, säger Totte som på frågan vad som är roligast att måla svarar:
– Allt! Nu målar jag mer människor, Hasse Andersson, Ted Gärdestad, Cornelis Vreeswijk. Jag vill måla Monica Zetterlund också, hon är bra.

Utställningen i Brynge Konsthall arrangeras i ett samarbete mellan Örnsköldsviks Folkhögskola, High Coast Art Valley och Örnsköldsviks museum & konsthall, där kulturutvecklare Anders Thorsén håller i trådarna.
– Jag har halvlovat att det blir ett hundratal målningar som visas upp. Potatisdagen lockar alltid mycket folk och jag hoppas att de besökarna också kommer till konsthallen och ser den här utställningen, säger Anders.

Vernissage är det nu på söndag 11 september klockan 11-15. Därefter visas Utställningen fram till 25 september, ons-dagar, lördagar och söndagar 11-15. Man kan också kontakta Anders Thorsén på museet för att boka visningar.

Konstnären själv ser förstås också fram emot sin största utställning, och att få visa upp sina målningar för fler.
– Det känns bra, konstaterar Thomas ”Totte” Neuendorff.

Publicerat