Utställning

Projekt Grannar

Fyra konstnärsverkstäder i Västernorrland samarbetar under en treårsperiod med bland annat konstnärliga utbyten, föreläsningar, workshops och utställningar. Under fem dagar, med start onsdag 29 september, visar fyra konstnärer upp sin konst i Galleri Lokomotiv.

Projekt Grannar består av de kollektiva konstnärsverkstäderna HKKV i Härnösand, NKV i Nordingrå, KNIS i Sundsvall samt ÖKKV här i Örnsköldsvik. Syftet med samarbetsprojektet är att främja konstområdet i regionen och därmed stärka bildkonstnärernas arbetsmöjligheter.

Ett led i projektet, nu i första skedet, är fyra utställningar på fyra platser, under rubriken 4x4. Nordingrå har redan avverkat sin och nu är det dags för Örnsköldsvik där Eva Olsson representerar ÖKKV.

– Jag har alltid tyckt om att arbeta med händerna och skapa. Mina bilder växer fram som en dialog mellan materialets egen vilja och min avsikt, mestadels är det ett trevligt och spännande samarbete. Möjligheterna som materialet rymmer är det som väcker lusten i mitt skapande och jag tycker det är spännande att röra mig mellan olika material och tekniker, berättar Eva, som bland annat visar konstböcker som hon skapat under kursen ”Boken som konst-närligt objekt”.

Övriga utställare är filmregissören och konstnären Solveig Nordlund – som bland annat gjort den hyllade filmen om Anders Åberg, Mannaminnes skapare – konstnären och musikern Björn Gimstedt från Sundsvall samt fotografen Frida Sjögren från Härnösand, vars pågående fotoprojekt går under rubriken ”Äga rum”.

– Vi befinner oss alltid i ett rum, förklarar Frida. Avgränsningarna kan se olika ut. Ofta är ett rum skapat utifrån en specifik och praktisk funktion för människor i samhället. Bostadshus, kontor, affärslokaler. Infrastruktur om man så vill. En del rum bestämmer naturen över. Skogen, vattnet, bergen. Rum uppstår också i samverkan mellan människa och natur. I ”Äga rum” fotograferar jag miljöer som omger mig i mitt vardagliga liv. I datorn plockar jag isär vinklar och avgränsningar som någon har byggt upp, lyfter dem ur sitt sammanhang och bygger nytt. Vem äger rummet då? Vad händer där?

Vernissage blir det 29 september klockan 18. Utställningen visas fram till och med söndag 3 oktober.

Publicerat