Utställning

En bok är inte bara en bok

Måste en bok innehålla en berättelse? Måste den ha en början och ett slut? Måste man kunna bläddra i den? Frågeställningar som fyra konstnärer har funderat kring.

I Galleri Lokomotiv kan man nu till helgen förundras över vad en bok egentligen är. Fyra konstnärer ställer ut resultatet av en kurs med rubriken ”Boken som konstnärligt objekt”, anordnad av Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad, ÖKKV, under ledning av konstnären och bokbindaren Monica Langwe från Mora, och med stöd av Konstnärsnämnden.
– Vad definierar en bok? Boken som konstnärligt objekt är väldigt brett och vi definierar det lite olika, säger Anita Berg från Sollefteå, som bland annat visar en stjärnbok med ett kollage av olika grafiska blad.
– Det bildas ett djup i bilderna, det blir som en liten teater, berättar Anita, som också visar en flippbok med bilder som fungerar som en animerad film.

Sandra Mozard från Härnösand har vikt papper och skapat geometriska former som kombineras på en fond av screentryckta stora mörka ark.
– Jag vill ha mycket rörelse i mitt konstnärskap, jag vill skapa en utveckling. Jag har funderat på hur man kan se boken från olika vinklar och vad som är essensen, jag ville utforska formen, säger Sandra, som till många av formerna har använt avbildningar av konsertbiljetter som bas – konserter med trummisen och nära vännen Robert Ikiz, för övrigt högaktuell med ett nytt album tillsammans med Nils Landgren Funk Unit.

I en annan del av galleriet hänger skira färggranna ark, ungefär som vepor eller gardiner.
– Man fick plantera in sitt eget konstnärskap i det här arbetet och jag jobbar bland annat med textila installationer. Här har jag arbetat med screentryck på tunt rispapper, förklarar Christina Västerbo från Umeå, som också skapat en sorts mönsterböcker med tryck på båda sidorna av papperet.

Fjärde utställaren är ö-vikskonstnären Eva Olsson, som vi känner som en påhittig och mångsidig idéspruta. Här visar hon bland annat små böcker för fröer och anteckningar, böcker som går att veckla ut och ställa upp som ett eget konstverk, en utvikbar bok med broderier – som små enskilda konstverk – där baksidan är en helt annan upplevelse när man vecklar ut hela boken.
– När vi började kursen fick vi först binda in vårt eget kursmaterial och det finns många sätt att binda in den vanliga bokryggen, berättar Eva och visar ett exempel på en dragspelsbokrygg.

Hon visar också upp en liten kinainspirerad bok med små uppvikbara askar, ett genuint pysselarbete som tangerar origami.
Helt klart har idérikedomen och kreativiteten hos konstnärerna varit mycket stor. Missa inte att se resultatet i Galleri Lokomotiv, fredag till söndag mellan 11 och 15. Tänk på att restriktionerna begränsar antalet besökare till fyra personer samtidigt.

Publicerat