Mat & dryck

Påsk + godis = sant!

Dragéägg, påskskum och mängder av choklad. Här i Sverige är påsken inte bara äggets, påskharens och Jesus högtid utan även godisets.

Påskhelgen är för många svenskar likt julen en tid där vi äter mycket. Lax, lammstek, sill och inte minst ägg äts det mängder av. Men även om vi äter massvis med just ägg under påskhelgen så är det godiset, och inte äggen, som dominerar. 

Varje år äter vi drygt 14 kilo godis per person, och bara under påskveckan äter svenskarna totalt ungefär 6000 ton godis. Det går att jämföra med  476 maxlaster för en två-axlad lastbil, 6000 personbilar eller 43 fullvuxna blåvalar.

Bara under 2016 så såldes det enligt SCB konfektyrvaror för över 21 miljarder kronor i landet, varav påskveckan såg en ökning med 50 procent av försäljningen av lösviktgodis jämfört med övriga vårveckor.

Jämför man då med att vi i genomsnitt äter ungefär 4000 ton ägg under påskveckan så kan man verkligen säga att påsken inte bara är äggets och Jesus högtid, men här i Sverige även godisets högtid.

Publicerat