Nyheter/Reportage

Nu testar regionen digitala lösningar

Nu ska flera olika digitala lösningar att börja testas inom primärvården i Västernorrland. Syftet är att den digitala vården ska ge invånarna en mer tillgänglig vård.

De digitala lösningarna ingår i utvecklingsarbetet inom det treåriga projektet Digga Hälsocentral, som är ett samarbete mellan Region Västernorrland, Mittuniversitetet och Premicare. 

Bland de digitala lösningarna så kommer videosamtal bli ett av de mest använda och ska användas när det inte alltid är nödvändigt för en patient att fysiskt träffa vården, till exempel vid återbesök. Först ut att pröva videosamtal blir ungdomsmottagningar och barn- och ungdomspsykiatrin.

I projektet så kommer även vissa vårdcentraler att börja använda digitala formulär där du fyller i information om dig för att till exempel förklara bakgrunden till din sjukdomsbild, något som ska ge bättre individuella vårdmöten. Det digitala instrumentet ”CybeMed 360°”, som spelar in bland annat blodtryck och lungljud, ska även testas. Instrumentet ska göra det lättare för läkare att ta beslut om vilka väg är rätt att gå rörande den enskilde patientens vård. 

Utöver dessa utvecklingsarbeten så är det även flera olika andra arbeten på gång under projektet Digga Hälsocentral, bland annat AI-forskning inom lung- och hjärtljud. 

 

Publicerat