Övrig kultur

Skräckens mästare

Stephen King har gett ut smått ofattbara 81 böcker och är mest känd för att skriva skräck. Men han har även skrivit mycket annat, och vill man veta mer om denna författargigant så håller Stephen King-kännaren Hans-Åke Lilja en föreläsning på Arkenbiblioteket måndag 23 september.

Hans-Åke Lilja från Örebro driver sedan 23 år tillbaka ”Lilja’s Library – The World of Stephen King”, världens största fan-sajt om Stephen King. Han är även delaktig i den svenska Stephen King-sajten ”Följeslagarna”. Dessutom har han skrivit tre böcker med anknytning till den världsberömda författaren.
– Intresset för Stephen King började 1983. Då i de tidiga tonåren läste jag mest serietidningar men jag fick ”Carrie” (Kings debutroman från 1974) i julklapp av mina föräldrar som ansåg att det var en lämplig bok att läsa. Jag tyckte väl att den var okej men när jag senare skulle skriva en bokrecension i skolan hittade jag ”Cujo” (1981) och då var jag fast. Sedan dess har jag läst allt som finns att läsa av King, berättar Hans-Åke, som träffat Stephen King vid tre tillfällen och dessutom lyckats få intervjuer med honom – vilket inte hör till vanligheterna.

– Min fan-sajt är faktiskt den enda som fått göra intervjuer med honom, två gånger till och med. Det är klart att man är nervös när man ska träffa Stephen King och när man ska göra en intervju med honom, men han är otroligt vanlig och väldigt jordnära. Det är som att träffa en gammal bekant.

Hans-Åke ska under sin föreläsning berätta om sin egen bakgrund och hur Stephen King påverkat honom, sedan berättar han om hur King började som författare och vad han åstadkommit.
– Han är ju mest känd som skräckförfattare men jag försöker framförallt plocka fram andra grejer, det finns så mycket annat han gjort. Förhoppningen är att alla ska ha lärt sig något om Stephen King som de inte visste när de går därifrån.

Stephen Kings böcker har av vissa gång på gång genom alla hans 45 år som produktiv författare klassats som skräplitteratur. Själv har han också sagt att han är litteraturens motsvarighet till Big Mac and fries.
– När ungdomar ska börja läsa böcker vill de ha en bra och spännande historia, det levererar han på ett strålande sätt. Jag anser att Stephen King är en jättebra start för läsandet.

Stephen King fyller 72 år 21 september, två dagar innan Hans-Åke Liljas föreläsning på Arkenbiblioteket. Stephen King är också högaktuell genom att del 2 i filmatiseringen av hans roman ”Det” (It) – med Bill Skarsgård som den ondskefulla clownen – nyligen haft premiär.

Publicerat