Övrig kultur

Sommarläsning

Sommar och ledighet – då finns extra tid för en god bok. Vi fick hjälp av Arkenbiblioteket som här tipsar om 7 böcker att läsa i hängmattan eller på stranden, eller kanske i favoritfåtöljen när regnet står som spön i backen.

Sjuka själar
Av Kristina Ohlsson
Ett träd sätts i brand och sedan försvinner Lukas några dagar innan han ska ta studenten. Tre veckor senare hittas han medvetslös med svåra skador. Ingen förstår vad som hänt honom. Inte ens han själv som inte minns någonting. Hans tidigare flickvän Fanny och ytterligare en person har försvunnit på samma sätt, men han är den ende som kommit tillbaka. Varför klarade just han sig? Var han själv inblandad på något sätt? Både han själv och Fannys pappa Gunnar grubblar på vad som egentligen hände när träden brann och flera människor försvann.
Tio år senare flyttar Anna och David in i den gamla prästgården för att starta ett nytt liv. Men huset väcker stark oro hos Anna som snart inser att det finns någon som vill dem riktigt illa. Hör det ihop med att Lukas precis återvänt hem efter alla år och börjat gräva i det förflutna?

Skyward

Skyward är den första delen i en ny ungdoms-science fictionserie av Brandon Sanderson. I den följer vi Spensa vars värld befinner sig under ett konstant hot från den mystiska alienrasen kallad Krell. Det enda mänskligheten kan göra är att möta dem i sina rymdskepp och kämpa för sin överlevnad. Spensa drömmer om att bli pilot för att bevisa sitt mod och rentvå sin familjs namn. Men ingen vill glömma dagen då hennes far övergav sin uppgift som pilot och flydde, något som resulterade i hans död och förminskade Spensas chanser att någonsin kunna flyga ett rymdskepp.
Skyward är en bladvändare som bjuder på en fartfylld intrig fylld med humor och värme, men också sorg.
(Endast på engelska, finns inte i svensk översättning)

Mörkrets barn
Av Sofie Bjarup
Mörkrets barn tar dig till London 1888, där den unge välbärgade William Sinclair rapporterar om Jack the Rippers bestialiska mord på dagarna och dansar med societetsdamer på kvällarna. Allt förändras när en flicka försvinner, en arm spolas upp på Themsens strand och William själv möter kärleken i unga journalistkollegan James.
En tvättäkta historisk brittisk deckare (skriven av en svensk i och för sig) med ett uppfriskande perspektiv. Klass är ett genomgående tema i boken och det märks att författaren har ansträngt sig för att undvika stereo-typer.

Folk med ångest
Av Fredrik Backman

I en liten stad någonstans i Sverige pågår ett gisslandrama. En polisduo försöker i olika förhör lista ut vad det var som hände men alla verkar ha väldigt olika uppfattning om händelse-förloppet. Vi får lära känna de som var med under gisslandramat, hur deras liv och förhållanden ser ut, vi får ta del av deras drömmar. Den vi aldrig riktigt får lära känna är rånaren. Varför blev det egentligen som det blev?
Backman är expert på att skriva om allvarliga ämnen samtidigt som han är hysteriskt rolig. Han är full av kloka insikter om människor, samhället, föräldraskap, kärlek och inte minst ångest. Alla kan hitta något att känna igen sig i.

Ett bättre jag: hur självhjälp (inte) förändrade mitt liv
Av Marianne Power
En alltför tidig söndagsmorgon vaknar journalisten Marianne Power bakis, ångestfylld och med ett banksaldo som skrattar henne rakt upp i ansiktet. Hur hamnade hon här? Trots en livslång, om än aningen skamfylld, förkärlek för självhjälpsböcker har hon aldrig lyckats bli den där balanserade carpe diem-människan. Hon beslutar sig för att testa en självhjälpsbok i månaden i ett år och följa den till punkt och pricka.
En riktigt underhållande självbiografisk bok, som sitt självhjälpstema till trots aldrig känns predikande.

En dag ska jag lämna allt det här
Av Katarina Bivald
En dag ska jag lämna allt det här är ett måste att packa ner i strandväskan. Det börjar ganska förvånande med att huvudpersonen Henny dör. Som ett spöke vandrar hon runt i det lilla samhället Pine Creek men det finns ingen som varken kan se eller höra henne. Under Hennys begravning samlas hennes gamla ungdomsvänner och hennes livs kärlek. Vi får följa dem när de på olika sätt försöker hantera sorgen efter Henny. Samtidigt ökar spänningarna i det lilla samhället när fördomar härjar fritt.
En perfekt bok för den som vill läsa om småstadsliv, kärlek, vänskap, sorg och att kunna förlåta andra människor.

Avgrunden
Av Ally Condie
Nico ramlar ner för en klippa rakt ner i det mystiska viken som alla vet att man borde undvika. Under räddningsuppdraget hittar kompisgänget en ö som varit dold i den mörka dimman. På ön hittar de en gammal husbåt där ingen verkar ha satt sin fot på väldigt länge. Inuti är den full av massa underliga saker men det konstigaste av allt är Avgrunden. Avgrunden kan få dina drömmar att komma till liv. Sen börjar experimenten.
Avgrunden är den första delen i en ny skräckserie som riktar sig till mellanåldern och som är fantastiskt bra.

Publicerat