Övrig kultur

Tisdagstipset

Rasmus på luffen; Claes Janson sjunger Totta Näslund; musikföreställningen Nationalparken; Musiksällskapets Vårcaprice; Vitsippans Dag i Brynge. Här kommer några fina tips för veckan och helgen.

RASMUS PÅ LUFFEN

Han är inte flicka och han har inte lockigt hår. Därför vill ingen adoptera honom från barnhemmet. Så Rasmus beslutar sig för att rymma – och ge sig ut på luffen tillsammans med Paradis-Oskar.
– Inte gröt idag igen!
– Gröt varenda dag!
På barnhemmet Västerhaga har de föräldralösa pojkarna och flickorna det inte lätt, hela tiden strängt övervakade av fröken Hök. När ett välbärgat par kommer på besök och väljer att adoptera en flicka med lockigt hår får Rasmus nog.
– Jag funderar på att sticka iväg och hitta föräldrar själv, säger Rasmus och rymmer.
Sedan blir det dramatiskt när han tillsammans med luffaren Paradis-Oskar får tampas med både poliser och tjuvar.

Kulturskaparna på Örnsköldsviks Folkhögskola sätter varje år upp en pjäs och i år är det alltså Astrid Lindgrens ”Rasmus på luffen” som visas. Erica Johansson spelar den busiga och modiga Rasmus och som Paradis-Oscar ser vi Kim Norlander, som även visar sig vara en skicklig munspelare.
– Trynorgel ja! Det började jag spela för elva-tolv år sedan, berättar Kim, som under generalrepetitionen gång på gång viskade repliker till sina medaktörer när de inte riktigt kom på vad de skulle säga.
– Jag kan inte alla repliker, men nästan, säger Kim och ler.
Log och skrattade gjorde också elever från vård och omsorg på Komvux som bjudits in till repetitionen. De tackade dessutom med blommor till teaterensemblen efteråt.
Onsdag 15 maj är det premiär för Rasmus på luffen och därefter visas den även 22 och 29 maj. Två föreställningar per dag, 10.30 och 13.00. Väl värd att se!

CLAES JANSON SJUNGER TOTTA

19 juni 2005 lämnade Totta Näslund jordelivet, men hans musikaliska gärning lever ständigt vidare. Nu är Claes Jansons och Micke Finells andra hyllningsplatta ”Sluskblues 2” ute och fredag 17 maj blir det konsert hos Reuterdahls.
Sluskblues släpptes 2016 och nu, tre år senare, kommer uppföljaren där Micke Finell och sångaren Claes Janson på nytt hyllar Köpmanholmens stora blueslegend Totta Näslund.
– Jag spelade jättemycket med Torsten från tidigt 90-tal i flera olika konstellationer. Han var också en nära vän och han sjöng på mitt bröllop, berättar musikaliske mångsysslaren Micke Finell, saxofonisten som var med och grundade The Refreshments.
– En dag när jag var ute och körde bil hörde jag en Totta-låt jag inte kände igen, men då visade det sig att det var Claes Janson. Sedan hittade jag det perfekta bandet för att göra en Totta-hyllning och jag kollade om Claes ville sjunga. Han blev jätteglad och vi började samla in material och välja ut låtar.
Bandet kallar sig Internationalorkestern och består, förutom Micke Finell, av Micke Areklew, Brian Marston, Peter Klaxman, Peder Sundahl – och Claes Janson förstås.
– Vi kör 95 procent Totta, och så blir det ett par Claes Janson-låtar, berättar Micke Finell.

BEGRAVNING AV EN GAMMAL GRAN

Nationalparken – en musikfylld föreställning med både nyskriven och traditionell folkmusik. Lördag 18 maj visas den på Folkan Teater.

Fäboland blev en succéföreställning och nu är samma gäng tillbaka med en ny musikteater, den här gången om skogen, om människorna som slåss om den, om de som bor i den och de som drömmer om den.
Nationalparken handlar om begravningen av världens äldsta gran Old Tjikko. Med utgångspunkt i det 10 000 år gamla trädet berättar ensemblen med hjälp av musik och poesi om vår tids stora fråga: relationen mellan människan och naturen.
”Medan tonåringar över hela världen skolstrejkar och politiken mest tuffar på som vanligt, begraver vi naturen på scen. Vi utlovar ingen lindring av klimatångesten, men däremot att ta samtiden på djupaste allvar utan att låta bli att skämta”, skriver ensemblen som består av folkmusikerna Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén tillsammans med den hyllade poeten Jonas Gren. Dessa fyra har också skrivit text och musik, och för regin står Lisa Färnström. Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riksteaterförening.

LÄTTSAM OCH FRÄSCH VÅRCAPRICE

Örnsköldsviks Musiksällskap avslutar vårsäsongen som sig bör med en vårcaprice lördag 18 maj i Pingstkyrkan. I år har orkestern ett samarbete med Astrid Robillard och Andreas Franzén från Höga Kusten Opera, operaparet som har både Stockholm och Nordingrå som hemort. Även Örnsköldsviks Ungdomssymfoniker medverkar under konserten.
– Vi levererar ett vårligt program med musik av bland andra Vivaldi och Mozart som vi blandar med operapärlor och lite visor. Det blir lättsamt och fräscht, säger dirigent David Wahlén.

VITSIPPANS DAG MED NÄRPRODUCERAT

Nu på söndag, 19 maj, är det som traditionen bjuder Vitsippans dag i Brynge Kulturområde. Och som vanligt fylls det natursköna området med närproducerade läckerheter, exempelvis kött, fisk, bröd, grönsaker, choklad och annat härligt. Team MumsMums, som ska tävla i SM i Utomhusmatlagning, är på plats och matinspiratör Barbro Uhlin leder en spännande matvandring. Dessutom blir det kolbullar, café med hembakat och musikunderhållning av Robert Wikberg.

Publicerat