Evenemang

Sjunde i Sjunde 2019: Linnea Henriksson

– Jag gör det jag gör för att jag älskar att sjunga.
Det säger årets artist på Sjunde i Sjunde, konserten som fyller dussinet jämnt.
För tolfte året i rad arrangerar vi på 7an tillsammans med våra samarbetspartners en stor gratiskonsert 7/7 klockan 7 på kvällen i Strandparken. I år är vi stolta att kunna presentera Linnea Henriksson.

Linnea Henriksson klev upp på scenen i offentliga sammanhang redan 1995 då hon deltog i Småstjärnorna. 15 år senare kom hon på fjärde plats i Idol och året därpå, 2011, gav hon ut sin första solosingel ”Väldigt kär/Obegripligt ensam” – därefter har karriären pekat spikrakt uppåt.
Linnea blev framröstad till Årets artist 2012 på P3 Guld, hon tilldelades Alice Babs Jazzstipendium 2015 och Ulla Billquist-stipendiet 2016, och på senaste P3 Guld-galan tog hon hem priset för Årets pop 2018. Hon var även nominerad till Guldmicken och dessutom till två Grammisar 2018, för Årets pop och Årets artist.
Förmodligen upptäckte också en ännu bredare publik henne under höstens upplaga av ”Så mycket bättre” på TV4, en musikupplevelse som Linnea själv tyckte mycket om.
– Jag hade ett väldigt intensivt år i fjol. Först kom lanseringen av min senaste platta och sedan kom frågan att vara med i ”Så mycket bättre”, då började jag direkt fundera över vilka av de andra artisternas låtar jag ville göra. Jag jobbade under ett par års tid med mitt eget album, men nu hade man bara två månader på sig. Det är en helt annan process, och det var även en av anledningarna till att jag tog på mig uppdraget. Jag ville testa mig själv och se vad jag kunde åstadkomma med de andras musik, och det var verkligen skitkul. 
– Sedan fick jag avsluta med en julshow, det kändes skönt, och nu flyter allt på ungefär som jag tänkt. Det här kom lämpligt för att jag kan passa på att ladda inför en ny sommarturné, säger Linnea och syftar på sin graviditet – som vi kan meddela fortskrider alldeles utmärkt.
– Jag mår skitbra!

En titt i listan med tidigare artister på Sjunde i Sjunde visar att Linnea sam-arbetat med flera av dem.
– Orup är en gammal låtskrivarkompis, det känns fantastiskt kul att kunna säga så. Petra Marklund samarbetade jag med på hennes senaste album och jag försöker jaga upp henne på scen när jag kan. Petter lärde jag känna genom Musikhjälpen, det var som en sorts speed dating där det gällde att snabbt försöka bli nära vänner och det blev naturligt att vi ville göra en låt tillsammans.
Linnea har också delat scen med Bo Kaspers Orkester, Amanda Jenssen är en gammal skivbolagskompis och Miss Li är ännu en Sjunde i Sjunde-artist som hon stöter ihop med då och då. Linnea blir för övrigt imponerad över listan på Sjunde i Sjunde-artister.
– Vilket härligt gäng ni har haft, det känns så kul att jag får vara en bland dessa!
Linnea har även samarbetat med andra artister, bland annat Avicii på hans album ”True” och med Gyllene Tider på den officiella VM-låten ”Bäst när det gäller” till fotbolls-VM 2018.
– Jag var ju även förband till Gyllene Tider i Örnsköldsvik 2013 och det känns väldigt roligt att jag får komma tillbaka till samma park sex år senare.
På frågan om hon har något musikaliskt drömsamarbete svarar Linnea att det oftast blir bäst när det bara råkar bli ett samarbete med någon – men till sist klämmer hon ändå fram en dröm.
– Jag skulle förstås inte tacka nej till att åka runt med Rolling Stones och körsjunga, leva rock’n’roll-livet. Deras avskedsturnéer blir ju aldrig avsked på riktigt, så än kanske chansen finns, säger Linnea och skrattar.

Av allt du hittills hunnit med om som artist, vad är du mest stolt över?
– Jag är väldigt stolt när jag ger en konsert och ser att publiken består av så olika människor – kompisgäng, barn, och äldre par som vill gå ut och få en fin kväll. Att många människor kan hitta min musik i en sorts samlingsplats är fint att se. Jag skriver mycket utifrån relationer, och det är något vi har gemensamt och något som alla kan känna igen sig i. Att jag kan få vara en del i något som blir ett härligt minne för någon annan är jättehäftigt att få vara med om.
– Ärligt talat så gör jag allt jobb i studion enbart för att få kunna ställa mig på scen, jag behöver vara på scenen och sjunga. Jag har ställt mig på scen för att jag älskar att även stå framför en scen och ta del av en konsert. Jag gör det jag gör för att jag älskar att sjunga, och jag skriver min egen musik för att jag har ett behov av att ventilera mina känslor. Att få åka ut på turné är det bästa och att få se sommar-Sverige är så härligt. Förra sommaren var jag inte så mycket norrut, och jag saknade det – nu är jag jätteglad att jag får möta ny publik igen. Det här blir verkligen en speciell sommar.

 

Sjunde i Sjunde klockan Sju

2008: Uno Svenningsson
2009: Bo Kaspers Orkester
2010: Salem Al Fakir
2011: Orup
2012: Amanda Jenssen 
2013: Petra Marklund
2014: Agnes 
2015: Petter 
2016: Takida
2017: Miss Li
2018: Electric Banana Band 
2019: Linnea Henriksson

När? 7/7 klockan 19.00. Om Sveriges fotbollslandslag spelar VM-final, flyttas konsertstarten till 20.00.
Var? Strandparken i Örnsköldsvik.
Varför? Årets stora publikfest, dessutom är det gratis.
Arrangörer: 7an Mediapartner i samarbete med Övik Energi, Eitech, Fastighetsbyrån, Eurocon, OKQ8, Nordemans Bil, Handelsbanken, COOP och Svenska kyrkan.

Publicerat