Övrigt

En rosa landslagskvartett

Vet du om att Sverige har ett drakbåtslandslag som i tävlingar världen över representerar landets alla bröstcancerdrabbade kvinnor och män? Och att det laget består av 26 paddlare där fyra hör hemma i Örnsköldsvik? Tänkte väl det. Här är Camilla Thelin, Anna Hellström, Isabella Scandurra och Malin Noréus.

Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom och cirka 20 kvinnor, främst medelålders och äldre, insjuknar varje dag. Enligt forskning är drakbåtspaddling en perfekt rehabiliteringsform för bröstcanceropererade, framför allt för de som har problem med så kallat lymfödem, vilket innebär att en eller flera kroppsdelar svullnar.
– Till skillnad från vad man tidigare trodde så är en ansträngande, repetitiv träning för överkroppen bra för oss och resultatet blir rörligare och friskare bröstcanceröverlevare, säger Isabella Scandurra, som drabbades så sent som under förra året.
Sedan i våras är hon och övriga tre i ö-vikskvartetten, stolta lagmedlemmar i Pink Dragon Ladies-landslaget som består av 26 kvinnliga paddlare från hela landet.
– Det är Sveriges första Pink Ladies drakbåtslag och vi har fantastiskt roligt tillsammans. Vi har blivit som en stor familj och har så många gemensamma erfarenheter att dela med oss av, berättar Anna Hellström, styrelseledamot i Bröstcancerföreningen Örnsköldsvik.

I somras deltog det svenska laget i en stor drakbåtsfestival, med drygt 4000 bröstcancerdrabbade kvinnor, i italienska Florens och efter det har det varit en rad andra framträdanden och träningsläger med syfte till gemenskap och att vidare sprida informationen samt stärka kampen mot bröstcancer.
I takt med uppmärksamheten är de sannolikt att fler vill göra anspråk på en plats i laget så det gäller för deltagarna att hålla sig i god fysisk form för att behålla sin landslagsplats.
­– Så är det absolut och när vi väl sitter i båten har vi många vinnarskallar ombord. Viktigt att veta är att drakbåtspaddling handlar väldigt mycket om teknik, säger Malin Noréus.
För att hålla paddlingsformen god trots den geografiska spridningen drömmer ö-viksvartetten om ett lämpligt flytetyg.
­– Det finns en Outrigger som rymmer fem personer till salu hos Örnsbergs kanotsällskap i Stockholm. Det vore fantastiskt om vi lyckades få hit den, säger Isabella Scandurra.

Publicerat