Hörnan

Krönikan: Vår sommar är en sällsynt lyx

Tycker du att sommaren är för kall, för blöt eller för kort? Så kan det vara - men tänk då på de stackare som inte får uppleva någon sommar över huvud taget!
Jag talar förstås om invånarna i Thailand, Egypten, Hawaii och andra platser dit den fantastiska ångermanländska sommaren aldrig når.
Aldrig får de uppleva hur naturen töar fram, hur mörkret flyr och dagarna blir längre.
Aldrig får de njuta av den första grönskan, knoppar som brister och sommarnätter där ljuset aldrig överger.
 
Vi svenskar förenas gärna i ett gemenskapsförstärkande gnäll över senhöstens slaskblask och midvinterns hårda nypor, men samtidigt ligger våra årstider i topp på listan över vad svenskar uppger att de skulle sakna om de bosatte sig på varmare breddgrader.
Jag är tveklöst en av dem. Årstidernas växlingar ger mig en känsla av att ständigt vara på väg nånstans även när den egna vardagen står och stampar. Vinter, vår, sommar och höst tar mig på en trygg resa som inte låter sig bromsas av börsfall, infall, blodtrycksfall, operationer, reparationer, separationer eller andra mänskliga bekymmer.
 
Likt Pippi Långstrump, som förvägrades skollov bara för att hon inte gick i skolan, berövas en stor del av världens befolkning den fantastiska upplevelsen av svensk sommartid. Mellan vändkretsarna har träden alltid löv, sjöns vatten är alltid flytande och oavsett månad går solen ner vid ungefär samma tid. Grödor har sina skördesäsonger och ibland regnar det mer än annars, men de där 365 dagarna blir inte en lika självklar markör för förändring, åldrande och pånyttfödelse. På samma sätt som jag känner mig instängd i centrala Stockholm, där det står en massa betong i vägen för naturen, känner jag mig tidsinstängd i länder där solens bana vägrar skvallra om det är november eller juni. Jag älskar att så här års få ta farväl av solen lite senare varje kväll, tills man knappt hinner med en pisspaus innan den gör comeback i öster. Jag uppskattar till och med den långsamma återfärden från ljus till mörker, för den gör att jag uppskattar årets ljusa nätter så mycket mer.
 
För att få bekräftat vad vi redan vet - att vår midnattssol är världens bästa grej - kan man fråga någon ur den majoritet av världens befolkning som inte bor i midnattssolens land. Brasilianske Paulo Barbosa, till exempel. När han besökte Kärrsjökonferensen ifjol var det med förundran han beskrev sin upplevelse av den norrländska midsommartiden.
”Jag har inte sett någon natt än!” sa han. ”Det är som att komma till en bit av himmelriket, för i
Bibeln står det ju att i himlen är det vare sig dag eller natt.”
 
Där har du det: Ett objektivt betyg på sommaren i Örnsköldsviks kommun, levererat av en utomstående betraktare.
Grattis, kommunmedborgare!
Du bor i en bit av himmelriket - och sommaren har bara börjat.
Publicerat