Övrig sport

Brons till Dalton och guld till Sverige

I september hölls det Nordiska mästerskapet i hundsport i Norge och hunden Dalton från Köpmanholmen deltog tillsamman med ägarna Ulrika och Tomas Hedberg. Inte nog med att det blev en individuell bronsmedalj, Dalton tog även hem ett guld till Sverige tillsammans med sina lagkamrater.

Den 17-18 september hölls det Nordiska mästerskapet i hundsport i Norge där hunden Dalton, en flatcoated retriever, tillsammans med ägarna Tomas och Ulrika Hedberg från Köpmanholmen tävlade i tre olika grenar: rapport, sök och lydnad.

Under mästerskapet så tog Dalton en individuell bronsmedalj, samt blev det även ett lagguld till Sverige tillsammans lagkamraterna Papaya och Varga. Två schäfrar från Göteborg och Hudiksvall.

– Det kändes jätteroligt att få ta ett brons och ett guld till Sverige, säger Ulrika Hedberg, matte till Dalton.

Grenen rapport härstammar från gamla krigstiden där hundar agerade som sändebud mellan fronten och basen. Under tävlingen är man två förare på varje hund och hundarna släpps från en förare med tre minuters mellanrum, de ska då springa och söka sig fram till den andra föraren. Sträckorna de springer blir länge och längre och den längsta sträckan de springer under en tävling är två kilometer.

Under tävlingen så har man placerat ut två skyttar längst sträckorna som ska avlossa ett skott i luften då en hund springer förbi. Det är hundens jobb att inte bli distraherad och fokuserat springa vidare mot sitt mål.

­– Det är en mäktig känsla när man hör skotten i skogen och hundarna som springer, säger Tomas Hedberg, make till Ulrika.

Ulrika och Tomas har tävlat i rapport sedan -94 och har varit med i det Nordiska mästerskapet ett antal gånger med Daltons pappa Musse. De tävlar för Örnsköldsviks brukshundklubb och är för närvarande det ända paret i Örnsköldsvik som tävlar inom grenen rapport.

Man skulle kunna tänka sig att tävlandet lägger sig på is under vinterhalvåret men aktiviteterna tar inte slut bara för att snön lägger sig, då drar det ut i skidspåret.

 – På vintern så tävlar vi i drag, en skidtävling där hunden är kopplad till föraren, med eller utan släde. Så får de vara med och dra, då gäller det att hålla efter, skrattar Tomas.

 

Publicerat