Skola & utbildning

På besök i Auschwitz - del 3

Sörlidenskolan klass 9B gjorde en studieresa till Auschwitz och Birkenau. Läs elevernas tankar och intryck, och se deras bilder. Sista delen. Se också reportage i Tidningen 7, 27 maj.

Vi måste berätta
Under flera år har eleverna samlat in pengar för att göra en studieresa till Auschwitz och Birkenau. Nu är resan avverkad, fyra dagar i Polen som gav 13 niondeklassare på Sörlidenskolan en upplevelse de aldrig kommer att glömma.

Här är deras egna ord och tankar om vad de fått se och höra om Förintelsen.

Ett citat som stod skrivet på en vägg väckte många tankar

”It happened, therefore it can happen again: this is the core of what we have o say” – Primo Levi (överlevare i Auschwitz)

Elevernas intryck av resan

– En väldigt händelserik och lärorik resa, så mycket att ta in och bearbeta. Vi är rikare på kunskap och en helt ny bild av det som hänt har målats upp. Det här är en resa som överträffade alla mina förväntningar, en resa som jag kommer att minnas resten av mitt liv. Vårt uppdrag är nu att förmedla det vi lärt oss och försöka få andra att förstå det vi fick se och uppleva, samt att tipsa andra om att göra en liknande resa. Det har varit tufft, men viktigt att se. Händelser som inte kan beskrivas i historieböcker, utan som man måste se för att kunna förstå. Något som är skrämmande är alla inhumana skeenden vi ser i världen idag, och att det alltid finns spår av hat. Brutala händelser som kommer att vara skrivna i historieböckerna i framtiden – händelser som vi låter hända.
/Mona

– En riktigt lärorik resa, men även smärtsam. Det var ännu jobbigare att vara på alla de ställen där allting hände, än att sitta i ett klassrum och läsa om det här. När vi var på Auschwitz och Birkenau och fick höra allt så blev känslorna starkare och man började föreställa sig hur det kunde ha varit.
/Laurent

– Folk säger att man lär sig av sina misstag, att historien finns där så att vi inte ska upprepa våra misstag. Men det sjuka är att vi inte lär oss av det som hände förr. Det har hänt, det händer nu och det kommer att hända igen. Jag vill inte bara fokusera på allt hat och all rasism som fanns, finns och alltid kommer att finnas. Jag väljer att se det positiva, jag antar att jag inte är fullt ut redo att inse och acceptera allt hat som finns.
/Kayla

– Allt som jag sett och upplevt har fått mig att växa som individ. Det är även ett stort minne som inte kommer att glömmas. Det har varit en fantastisk resa med mina närmaste vänner och jag är mer än tacksam över att ha fått uppleva resan tillsammans med dem.
/Rozelin

– Vi lärde oss mycket och det är alltid intressant att lära sig om olika länder. Vi upplevde saker som vi inte kunde ana och det här var ett gyllene tillfälle för var och en av oss att lära sig mer om vår historia, saker som vi inte har lärt oss i skolan.
/Sineth

– Det kändes overkligt att se och höra om allt som hänt. Jag inser vilken tur jag har som fått vara en del av den här resan, och en del av vår klass. Under hela resan har jag och min klass fått lära oss om Förintelsen och känslan är att allt är overkligt.
/Antonio

– Helgen efter resan satt jag och funderade över vad jag hart sett under veckan i Polen. Även fast jag skulle rekommendera resan till alla som vill lära sig mer om andra världskriget och hur de oskyldiga påverkades av det så kände jag mig på väldigt dåligt humör, på ett sätt som är ganska svårt att beskriva. Det var faktiskt inte så länge sedan detta hände och man blir väldigt ledsen och besviken på mänskligheten när man inser att liknande saker fortfarande händer ute i världen. Har folk inte lärt sig någonting?
/André

– Det är inte bara svårt att förstå Förintelsen, det är helt omöjligt att förstå. Även om man varit och besökt förintelselägren går det inte att förstå hur det, på platsen där man står, begicks massmord på helt vanliga människor och att morden även utfördes av vanliga människor. Jag tror att vi aldrig kommer att förstå varför nazisterna fick vanliga soldater och poliser att behandla oskyldiga människor så här. Det enda sättet att ens komma nära att förstå är att åka till ett förintelseläger och se var och hur dessa oskyldiga människor blev behandlade som djur. När man besöker lägren vet man vilka hemskheter som utspelade sig där men man kan nästan inte ta in det. Det är som ens kropp inte vill tro på att det som hände verkligen hände.
/Ville

– Detta har varit en väldigt intressant och givande resa som lärt mig mycket om hur hemska saker människor kan göra, men också om hur viktigt framtiden är. Om man har chansen att besöka Auschwitz och Birkenau rekommenderar jag att man tar den. Den fantastiska guidningen och sättet de använder miljön för att förklara visade verkligen på det hemska, men också att vi måste kämpa till sista glöden för att det inte ska ske igen.
/Edvin

Eleverna i klas 9B på Sörlidenskolan vill tacka

Klass 9B på Sörlidenskolan vill tacka alla företag, organisationer och privatpersoner som hjälpt oss att förverkliga vår studieresa. Ni är många och ni vet själva vilka ni är. Tack!

/Sineth Sok, Emma Gavelius, Ville Karppinen Ågren, Edvin Morin, Laurent Kadeko, André Hillbom, Antonio Montinola, Filip Lampinen, Ali Barbich, Yousef Mansour, Kayla Walkes Nylén, Rozelin Aslan, Mona Al Moulla.

Publicerat