Utställning

Evas ringar till Washington

Under Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå var Eva Olsson från Örnsköldsvik en av konstnärerna som medverkade i den stora utställningen Next Level Craft. Nu ställs hennes tovade ringar ut på svenska ambassaden i Washington.

– Det är jättestort, man fattar inte att det är sant, säger Eva Olsson som var en av ett 40-tal norrländska slöjdare, konstnärer och formgivare som valdes ut till utställningen Next Level Craft som visats i Umeå, Östersund och Härnösand, och som i april visas på fjäll- och samemuseet Ájtte i Jokkmokk.

Men inte nog med det. Next Level Craft visas också i House of Sweden i Washington med start nu på söndag 13 mars.

– Vi fick propåer från flera olika håll om utställning som verkade ha knockat alla som upplevt den. Både proffs från branschen och yngre besökare beskrev den som något alldeles unikt, säger ambassadens kulturråd Linda Zachrisson som också berättar att det pågår en otroligt spännande utveckling i Sverige för slöjd, hantverk och design med nya generationer och en mångfald av nya uttryck.

– Det vill vi visa upp i Washington. Next Level Craft är en utställning som bjuder på en unik upplevelse av hög konstnärlig och professionell karaktär på alla plan, och vi ser utställningen som en perfekt plattform för att nå nya publikgrupper, och dessutom som en inspirerande utgångspunkt för kreativa workshops för de barn och ungdomar som kommer till oss i House of Sweden.

Urvalet av deltagare i utställningen gjordes av konstnären Aia Jüdes från Värmdö, som tillsammans med hemslöjdskonsulenterna i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten träffade drygt hundra slöjdare och konstnärer, varav ett 40-tal bjöds in att delta.

– Inför utställningen i Washington har vi uppdaterat innehållet i utställningen och bjudit in flera nya deltagare från hela Sverige, säger Aia Jüdes.

Från vårt län deltar Eva Nordangård, träslöjdare från Svanö som visar omsorgsfullt snidade renar, och Erik Olof Persson från Nordingrå som bidrar med sina fantasifulla skalbaggar tillverkade av skräp och skrot.

Och dessutom alltså Eva Olsson, som till Next Level Craft gjorde 30 tovade ringar.

– Det är en fantastisk utställning och det roliga är att alla har fått sälja sina saker till utställningen, det är man inte bortskämd med. Till utställningen i Washington fick jag en beställning på ytterligare 30 ringar som jag levererade förra månaden.

– Jag tovade hjärtan tidigare, men jag har svårt att göra många saker av samma sort så jag ville göra något nytt och testade att göra ringar. Jag tänkte att det var bra för reumatiker att ha varma mjuka ringar, säger Eva som skickar en tacksamhetens tanke till sin konstnärskollega Teresa Poniatowska, som bjöd in henne till gruppen som fick möta Aia Jüdes inför uttagningen till utställningen.

– Utan Teresa hade jag inte varit med i gruppen, och sedan blev jag den enda från Örnsköldsvik som valdes ut. Många har uppmärksammat det här med Washington och visst är det jättekul att vara uttagen. Men det är viktigare att vi tycker om varandra än att ha små prylar på svenska ambassaden, säger Eva Olsson.

Publicerat