Utställning

Evas ”Bärare” ställs ut

Eva Olsson är årets konstnär när föreningen Verkstans Vänner ger ut det årliga grafiska bladet. Idag, lördag 14 november, är det vernissage för hennes veckolånga utställning på Galleri Lokomotiv – en utställning med många inriktningar.

Alla som har vandrat i Herrgårdsparken i Köpmanholmen har säkert sett huvudena som sticker upp i vegetationen. Eva Olsson kallar dem ”Bärare” och nu visar hon nya varianter på Galleri Lokomotiv.

– Det var så många människor som aldrig syntes eller kom till tals när Herrgårdsparken blommade, de pigor och drängar som planterade, gödslade och skötte hushållen. Jag vill att mina ”Bärare” ska symbolisera alla de som arbetade och levde på udden, säger Eva som också visar sin stora bronsskulptur ”Miss Konsumism”.

– Vi moderna kvinnor är slavar under något slags mode som bara varar en kort tid. Vi ska stappla fram i högklackat, göra karriär, förstora läpparna och brösten, föda barn och dra på en liten hund. Och det är viktigt att plocka upp hundbajset och stoppa i bajspåsar, men påsarna slängs sedan i första bästa buskage.

Årets grafiska blad till Verkstans Vänner är ”Knappast knappt med knappar” där Eva också sytt in en röd tråd.

– Jag ville göra något textilt och jag fick in en tråd i ett regn av knappar.

Bladet finns också i en variant med fysiska knappar fastsydda. I övrigt fylls Galleri Lokomotiv med allt från kastrullunderlägg i patinerad betong via bladverk i grafik och blandteknik till tovade ringar, textilsockerkakor och hantverk med pappersstjärnor och rönnbär.

Utställningen har vernissage i morgon lördag mellan 12 och 15, och den visas fram till lördag 21 november.

Publicerat