Hållbarhet

Spara på energin

Diska och tvätta inte förrän maskinen är full, dra ned temperaturen och stäng av golvvärmen, byt till ledbelysning och se över isoleringen. Din energiförbrukning kan förbättras såväl med hjälp av kostsammare investeringar som med enklare åtgärder.

Ett flertal digitala tjänster erbjuder råd och inspiration, däribland Vattenfalls tjänst Energispararen och Energikalkylatorn från Länsförsäkringar fastighetsförmedling. 
Örnsköldsviks kommun erbjuder även företag, föreningar och boende i kommunen kostnadsfri energirådgivning för att skapa förutsättningar att göra energi- och klimatsmarta val. Energi- och klimatrådgivare är Karin Skopac. 
– Jag hjälper till med råd och tips på hur du kan spara energi i hemmet och är tillgänglig via telefon och mejl, ibland gör jag även hembesök, säger Karin. På sista tiden har många ringt och frågat om solceller och laddplatser till elbilen – i slutet på mars har vi gratis webbföreläsningar om hur du fixar laddplats och vilka ekonomiska stöd som finns (sök "fixa laddplats örnsköldsvik" på nätet för mer information).
Till Karin hör ö-viksbor av sig om både stort och smått.
– I höstas var trycket stort, nu har det lugnat ned sig lite, det känns som att folk fått en bättre uppfattning om kostnaderna. Nu går vi också mot varmare tider – och då är det lämpligt att tilläggsisolera hemma för att minimera värmebehovet, inte minst om du funderar på att byta värmekälla till exempelvis värmepump. Då behöver du kanske inte köpa en lika stor eftersom energibehovet minskat.
Vilka är dina tips för att spara energi i hemmet?
– Det beror på hur mycket man vill investera men för de allra flesta hus är tilläggsisolering av vind en lönsam åtgärd. I äldre hus sker ungefär 15 procent av värmeförlusterna i en villa genom vinden och taket. Att se över tätningslisterna på fönster och dörrar och sätta i nya om de gamla är slitna ger också en bra besparing. Det går att göra mycket, som att installera snålspolande munstycken eller att du åtgärdar droppande kranar. Genom att byta till effektiva kranar i kök och badrum kan du spara cirka 40 procent av varmvattnet. Se till att tvätta med full tvättmaskin och häng hellre kläderna i stället för att torktumla, en tumlare drar ungefär 3-4 gånger mer energi än tvättmaskinen. Och byt till ledlampor. Om du har tio halogenlampor tända fyra timmar per dygn genererar det 365 kilowattimmar per år. Det blir 730 kronor per år om en kilowattimme kostar 2 kronor. En glödlampa på 60W motsvarar ungefär 5W led, de är alltså mycket effektivare.

Fler tips!

Sänk temperaturen
Cirka 60 procent av hushållets energiförbrukning används till att värma upp ditt hem. Att sänka inomhustemperaturen med en grad kan en energibesparing på cirka fem procent. Rekommenderad temperatur är i regel 20 grader – men när du reser bort räcker det ofta med att ställa in temperaturen på 15 grader.

Dra ned gardinen
Dra ned dina persienner eller rullgardiner i rummet under natten, då hålls värmen kvar längre.

Solkarta över Örnsköldsvik
Solkartan är en tjänst där du kan se hur mycket solen strålar på ditt tak. På esamkarta.ornskoldsvik.se/solkarta letar du helt enkelt upp ditt hus och berättar vilken typ av solcellsystem du vill investera i. Även hur många kvadratmeter solpaneler du tänker installera. Uträkningen kan skrivas ut och tas med till en leverantör.

Ha koll på priset
På elen.nu får du full koll på det så kallade spotpriset – det elpris elleverantörerna köper in elen för. Således är det på ett sätt grunden till ditt elpris. Tillkommer gör nätägarens och elleverantörens avgifter, så även skatt och moms. 
Örnsköldsvik ligger i elområde 2 och aktuellt pris visas timme för timme. Därmed får du en bra överblick på prisbilden och en vink om vilket genomsnittligt elpris du kan förvänta dig när räkningen kommer. En bra sida att jämföra ditt elavtal på är elpriskollen.se.


Källor: Content Central, Folksam

Publicerat