Musik

Veckans platta & vinylklassiker

Lovisa Jennervall & Donald Fagen

Veckans platta
Lovisa Jennervall ”Between You and Me”

(Prophone)

Lovisa Jennervall, född 1990 i Luleå, är nu aktuell med sitt första album i eget namn. Hon har tidigare släppt två album med Ellas Kapell som hon var med och bildade under studietiden på Kungliga Musikhögskolan där hon gick 2016-2020. En grupp som startades med musikernas gemensamma kärlek till Ella Fitzgerald som grund. På det här albumet har hon samlat en kvintett unga musiker kring sig, där de flesta också just avslutat sina studier på Kungliga Musikhögskolan: Ima Baeza Bilgin, piano, August Eriksson, kontrabas, Magnus Jonsson, trummor, Linnea Jonsson, trumpet, och Samuel Muntlin på saxofon, basklarinett och dragspel. Muntlin har också skrivit blåsarrangemangen till två av låtarna.
Lovisa står för samtliga nio kompositioner och arrangemang, och det handlar om finstämda stycken formade av smärta, hjärtesorg, längtan och separationsångest. Och hon använder ofta sin röst som ett sjätte instrument, med ordlös sång, i denna konstellation, Lovisa är som sagt en inte helt ny röst på den svenska jazzscenen, men många har nog ännu inte upptäckt henne. Nu är det absolut dags, och hennes mentor Isabella Lundgren – i mina öron den främsta rösten i Sverige – har en viktig roll i Lovisas solodebut. Isabella har producerat albumet och öser även lovord över Lovisa i en text på konvolutet. Än har Lovisa en bra bit kvar till Isabellas nivå, men det här är en bra start.

Vinylklassikern
Donald Fagen ”The Nighfly”

Efter drygt tio år tillsammans tog Donald Fagen och Walter Becker en time out för sitt framgångsrika band Steely Dan sommaren 1981. Men det blev absolut inte slutet på Donald Fagens framgångssaga. 1 oktober 1982, för 40 år sedan, släppte han sitt solodebutalbum ”The Nightfly” – en platta som seglar vidare på det sköna sound som han skapade med Steely Dan, och med samma perfektionism i produktionen. Donald Fagen höll på med inspelningarna under åtta månader i flera olika studior mellan New York och Los Angeles, ett tufft arbete med den då begynnande digitala tekniken samtidigt som Fagen – sin vana trogen – inte lämnade något åt slumpen. Han sägs ju vara en av de petigaste musikerna i branschen, och detsamma kan nog sägas om producenten Gary Katz som också hade producerat samtliga album för Steely Dan.
Fagen anlitade mängder av musiker och bland dem kan nämnas gitarristerna Larry Carlton och Hugh McCracken, basisterna Anthony Jackson, Abraham Laboriel och Marcus Miller, trummisen Jeff Porcaro, keyboardisten Greg Phillinganes samt bröderna Michael och Randy Brecker på blås. Bland ljudnördar är ”The Nightfly” en stor favorit, ljudet är sanslöst bra och under många år använde renommerade HiFi-butiker plattan som demonstrationsexemplar för att visa upp anläggningarnas kvalitéer. En liveplatta, inspelad 2019, släpptes 2021 – och Donald Fagen låter lika superbt bra live.

Publicerat