Musik

Veckans plattor

Jon Balke Siwan & Jazzrausch Bigband

Veckans platta 1
Jon Balke Siwan ”Hafla”

(ECM)

Siwan är ett mångkulturellt musikprojekt som norske pianisten och kompositören Jon Balke startade 2007. På första albumet hade han bland annat med sig trumpetaren Jon Hassell, som gick bort för ganska precis ett år sedan, 84 år gammal. På ”Hafla”, det tredje albumet med Siwan, medverkar bland andra den algeriska sångerskan Mona Boutchebak – som också spelar kwitra, en algerisk luta eller oud, Derya Turkan från Turkiet som spelar stränginstrumentet kemence, Pedram Khavar Zamini från Iran som spelar det persiska slagverket tombak, och norske percussionisten Helge Norbakken. Barockviolinisten Bjarte Eike leder också den nio musiker starka stråkensemblen Barokksolistene.
I det här formatet fokuserar Jon Balke på musik inspirerad av Al-Andalus, det av muslimer kontrollerade området på Iberiska halvön från 700-talet fram till 1492. Man använder sig av andalusisk poesi av exempelvis prinsessan Wallada bint al-Mustakfi (1001-1091) från Córdoba, en kvinna som för sin tid levde ett mycket okonventionellt liv. Mona Boutchebak sjunger dikterna på flera olika språk och tillsammans med de övriga musikerna väcker hon liv i de över tusen år gamla texterna. Tongångarna för tankarna till Mellanöstern, och stråksektionen som specialiserat sig på barocken färglägger Jon Balkes kompositioner på ett utmärkt sätt. Resultatet är en mycket fängslande musik som närmast kan beskrivas som meditativ.

Veckans platta 2
Jazzrausch Bigband ”Emergenz”

(ACT Music)

Det här tyska storbandet har sedan 2015 haft nattklubben Harry Klein i München som hemmaplan, där de även spelat in sina album. Att en nattklubb och ett jazzband har ett sånt här samarbete är unikt, men inte så konstigt med tanke på orkesterns dansvänliga mix av storbandsjazz, techno, lite klassisk musik och en dos disco. Det här är bandets elfte album på bara sju år och sedan de hamnade hos jazzskivbolaget ACT Music skapade de sig på kort tid ett namn som ett av de allra intressantaste storbanden i Europa.
Kompositören Leonhard Kuhn, som också svarar för elektronik i alla former, omger sig med en blåssektion på 15 musiker samt ytterligare fyra musiker på trummor, bas, gitarr och keyboards samt två sångerskor. Ännu en gång visar Kuhn att han har massor av musik som vill ut, albumet rymmer hela 15 kompositioner – de flesta runt tre minuter men även några som bara är dryga minuten långa. Men trots de korta låtarna finns gott om utrymme för improvisation och inte mindre än tio av musikerna visar sig på styva linan med härliga soloprestationer. Ifall jag fått bestämma skulle materialet absolut ha räckt till ett dubbelalbum den här gången, det hade bara varit att tänja ut på de redan utmärkta låtarna. Med ett tungt beat i botten bjuds på modern storbandsjazz gjord för nattklubbarnas dansgolv. Jazzrausch Bigband visar återigen att de är ett av de mest innovativa storbanden just nu.

Publicerat