Nyheter/Reportage

Du behövs som vuxen

Att vara en trygg, vägledande vuxen och nå fram till barn och unga kan vara en svår uppgift. För att skapa bättre förutsättningar anordnas med start torsdag 21 april en serie träffar för den som vill stärka sig i rollen.

– Det man alltid hör på föreläsningar med barn som farit illa är att alla poängterar att det funnits en vuxen som varit viktig, säger Carita Näsström, verksamhetsutvecklare på Junis. De här träffarna riktar sig till alla som vill vara en viktig vuxen, oavsett om man är idrottsledare, jobbar inom kyrkan, är bonusförälder eller en granne. Ungdomar söker trygghet så alla behövs, även om du inte har egna barn. Du kan vara den som bara pratar med barn och ungdomar i området ibland, någon som varje dag hälsar på ett barn som kanske inte har så många kompisar.
Med avstamp i boken ”Du behövs som vuxen” av psykoterapeuten och socialpedagogen Petter Iwarsson är tanken att deltagare förutom att ta del av föreläsningar agerar bollplank med varandra och lyfter frågor utifrån egna erfarenheter, likt ett öppet forum.
– Vi tror att föräldrar behöver prata och fundera med varandra, det är så mycket som händer kring våra ungdomar. De behöver ramar och då är det bra att få idéer, tankar och tips på lite ”pratstartare”. Vi sitter inte på alla svar men kan hjälpas åt i grupp.

Denna vår är tre träffar med olika teman planerade; ”Ungdomar i vardagen” följs i maj och juni av ”Känsla av sammanhang” och ”Sociala medier, sommarlov och samlingsplatser i Örnsköldsvik”. Därefter hoppas Carita fortsätta till hösten. 
– Alla träffar är fristående så den som är intresserad av ett tema kan bara komma den gången. Man måste heller inte prata, kanske behöver man bara lyssna några gånger och känna in.
Träffarna arrangeras av NBV, IOGT-NTO och Junis i samarbete med BRÅ Örnsköldsvik samt Örnsköldsviks kommun. Anmälan görs på junis.se/vasternorrland.

Publicerat