Nyheter/Reportage

Futsal för sportlovslediga

Nu satsas det på futsal i Örnsköldsvik. Ambitionen är att få fler intresserade och som ett första steg erbjuds gratis drop in-spel på Sporthallen under sportlovet.
– Spontanfotboll är framtiden, säger Roger Westin från Ångermanlands fotbollsförbund.

Intensiv, teknisk och väldigt rolig. Så beskriver Roger Westin och Erik Lundberg från Ångermanlands fotbollsförbund (ÅFF) bollsporten futsal som sedan länge varit populär i framför allt Sydamerika och i början av 2000-talet etablerades i Sverige.
Med ett ekonomiskt tillskott från Svenska fotbollförbundet, efter pandemin tingade till idrottens återstart, vill nu ÅFF utveckla futsalen till att bli en sport att räkna med i såväl hela landskapet som i Örnsköldsvik. Roger och Erik har en vision om på vilket sätt.
– Vi inser att det är höga trösklar i dag för den som vill vara med i vår idrott, säger Roger. På ett sätt organiserar vi sönder den för föreningarna, från att behöva sälja produkter till att alla hallar är uppbokade för regelbunden träning. Många vill inte binda upp sig ett helt år, man vill byta och testa nytt.
Framtiden, menar de, handlar om spontanitet.
– Det behöver vara lättillgängligt så att alla kan vara med, säger Erik. Ett kompisgäng som vill spela futsal ska bara bara kunna köra i alla väder. Den stora vinsten är att träffas, utan att behöva bilda lag och allt omkring.
Roger målar upp en framtida bild om allmänhetens fotboll på Skyttis och planer finns att anordna street soccer på Stora torget, dit det bara ska vara att komma och spela. 
– Normalt behöver man vara i en förening och betala avgifter, men för den som vill spela futsal blir starten nu gratis två år framöver, vi kommer att boka upp tider i hallarna. Visst, kanske vill några spela ligamatcher och drömscenariot är ju att det bildas föreningar som Sund FF eller Valhalla FF, men först måste man få testa. Det måste få ta tid.

Först ut att få pröva futsal är skoleleverna. Under sportlovet hålls Sporthallen i Paradiset öppen för kostnadsfritt drop in-spel tisdag, onsdag och fredag mellan klockan 13 och 15. Första timmen vigs till årskurs 1-6 och den andra till 7-9.
– I futsal är både bollen och planen mindre så det blir intensivt och tekniskt, hittar du inte din kompis är det kört, säger Erik. På så sätt skiljer det sig från vanlig fotboll, du får vara med hela tiden. Det är jätteroligt.
Erik och Roger välkomnar den som vill engagera sig i satsningen.
– Ö-vik är ett vitt blad och det här är ingen tvåmansshow, säger Roger. Är man flera som gör mindre – då lyckas man.

Publicerat