Teater

Anna Lindhs väninna

Eva Franchell gav 2009 ut romanen ”Väninnan – Rapport från Rosenbad” – om sin tid nära utrikesminister Anna Lindh, fram till mordet i september 2003. Nu har boken dramatiserats av Marie Persson Hedenius och måndag 28 februari visas den på Folkan Teater.

90-talet präglades av många historiska händelser som berörde svensk utrikespolitik. I maktens innersta cirkel fanns Eva Franchell, pressekreterare till Anna Lindh. Tillsammans utgjorde de en stark duo i en mansdominerad värld. Fram till dagen då Anna Lindh mördades, framför ögonen på Eva.

”Väninnan” är hennes berättelse. Om tio år på insidan av det politiska livet och om offentlighetens utsatthet. En ömsint, intim och bitvis humoristisk skildring av vänskap och maktspel i politikens innersta rum.

För regin står mångfaldigt prisbelönade Dennis Sandin som bjuder in publiken till Rosenbads korridorer där hemligheterna är många, och det politiska spelet högt.

På scen ser vi Vivian Cardinal, Angela Kovács, Anita Nyman, Bahareh Razekh och Moa Silén.

”Väninnan” är en samproduktion mellan Riksteatern och Uppsala Stadsteater. Lokal arrangör är Örnsköldsviks Riksteaterförening.

Publicerat