Nyheter/Reportage

"Intelligens är inte kunskap"

Mensa fyller 75 år och fortsätter att vara en populär förening i Sverige. I början av oktober var det många ö-viksbor som valde att testa sin intelligens.

Med anledning av att den ideella föreningen Mensa bildades 1946 firas i flera länder Intelligensens dag den 1 oktober. Så även i år – och efter närmare 1,5 års inaktivitet på grund av pandemin öppnades tre dagar senare återigen dörren till det lokala intagningstestet i Örnsköldsvik; en möjlighet för ortsbor att ansöka om medlemskap. För att antas krävs dock att testet fastställer att deltagaren har en intelligenskvot (IQ) på minst 131 – vilket endast två procent av den svenska befolkningen sägs ha. 
Sverker Svärdby bor och är testledare för Mensa i Örnsköldsvik, vilket kommer med uppgiften att övervaka deltagarna.
– Intresset är ganska stort här, jag brukar anordna 6-8 tillfällen per år. Att det var länge sedan märktes 4 oktober, med åtta personer var det gott om folk, säger Sverker som inte vet hur många av dem som klarade testet.
– Men rent generellt kan man säga att ungefär hälften får erbjudande om medlemskap. Sedan väljer ungefär hälften av dem att bli det.
Hur lång testets tidsbegränsning är vill han dock inte svara på.
– Det kan jag inte. Man får veta väl där, för att testerna ska fungera är de utformade på ett visst sätt som måste vara hemligt. Det är samma i hela landet.

Enligt efterfrågad statistik från Mensa har föreningen sex medlemmar i centrala Örnsköldsvik och runt om kommunen ytterligare cirka 20. Faktum är att per capita har Sverige flest antal medlemmar i världen. 
– Det beror lite på inställningen, i Sverige har Mensa ingen nördstämpel utan anses mer "coolt". Vi har lyckats bli intressanta. Efter det omskrivna årsmötet (på stadshotellet i Eskilstuna 2017, då polis tillkallades efter att medlemmarna enligt Eskilstuna-Kuriren "levde rövare i korridorerna, tog sig in i ett låst konferensrum och spelade trummor klockan fyra på söndagsmorgonen") såg vi en kraftig ökning av testdeltagare, folk förstod kanske att vi inte är en tråkig förening. Men det ledde inte till ett ökat antal medlemmar.
Den 13 december anordnas ett nytt test i Örnsköldsvik.
Hur förbereder man sig bäst?
– Det kan man inte, intelligens är inte kunskap. Det är en vanlig missuppfattning.
Vad har man för nytta av ett högt resultat?
– Oavsett resultat får du veta mer om dig själv, vilket ökar din självkännedom och ger dig en annan approach till din omgivning. Gällande Mensa är vi en social förening i vilken man har stor chans att klicka med folk. Vi har massvis med roliga medlemmar, egna på just sina sätt.
Vad har du för IQ?
– Jag vet inte, 135 eller mer. Det finns en gräns på 135, provet mäter inte mer än så.

 

GNUGGA GENIKNÖLARNA!
7an har fått tre testprov från Mensa. Klarar du att lösa dem? Svaren hittar du i veckans nummer av 7an (vecka 42). 

Bilagor
1.pdf (3.14 KB)
2.pdf (2.8 KB)
3.pdf (3.83 KB)
Publicerat