Nyheter/Reportage

Skogsbad för alla sinnen

Att byta ut urbana, uppkopplade miljöer mot en naturupplevelse kan göra under för hälsan. Varför inte i form av ett skogsbad i sommar?
– Det är ett bra sätt att möta naturen under pandemin, säger hälsopedagogen Åsa Forsblom.

Den glesa tallskogen tar sin början efter bara några minuters promenad från parkeringen och ser minst sagt välkomnande ut. Närmast magisk.
– Ja, det är ett fantastiskt ställe. Och lätt att ta sig till, buss 407 stannar alldeles i närheten, säger Åsa Forsblom.
Hit, till Hamptjärn i Sund, återkommer hon ofta. Dels som en naturälskande privatperson, dels som egenföretagare och båda gånger för samma syfte – att skogsbada.
Vilket inte har något att göra med ett vattendopp. "Shinrin-yoku", som japanerna benämner det och från vilka företeelsen sedan tidigt 80-tal har sitt ursprung, handlar mer om att bada dina sinnen och återhämta dig från vardagens stress. Det genom att uppleva och uppmärksamma omgivningen i skogen med syn, hörsel, känsel, lukt och smak.
– Tidigare var jag en prestationsmänniska. När jag fick stressrelaterad ohälsa bodde jag i en stad och för mig blev att komma ut i naturen som att vända på en hand. Då händer saker i våra kroppar, redan efter fem minuter visar forskningen att stresshormonerna sjunker om man känner sig trygg i naturmiljön, säger Åsa som efter utbildning till pedagog och hälsovägledare i dag driver skogsbadhighcoast.se.
Kunderna guidar hon med övningar och instruktioner. Men att skogsbada går även bra att försöka sig på själv. För 7ans läsares räkning får undertecknade en snabbkurs. 
– Följ stigen till träden där borta. Lyssna under tiden. Vad hör ni? Titta runt – vad ser ni? 
Den stillsamma promenaden blir ganska snabbt till en helt annan än den vi hittills haft, med samtal och fokus på varandra. Håkan visar sig ha räknat till sju olika fågelarter – samtidigt som han stört sig på ett estetiskt föga tilltalande nedsågat träd. 
– Vitsen är inte att "få bort" allt annat, ett skogsbad är kravlöst. Vissa dagar bara snurrar det i mitt huvud och då kan man bara notera det, man ska aldrig lägga någon värdering i att behöva tänka på något annat. Då blir det prestation. Ibland har jag själv andningen här uppe, säger Åsa och visar med handen på halsen. Det är ett kvitto på att man ska vara ute en stund till.

Hon låter sin blick vandra från bottnen av ett träd och upp till dess krona. Svajar det mer där uppe? Från vilket håll blåser vinden och hur känns den på huden? Hur upplevs det att hålla handen mot en sten? Vilka mönster återkommer bland blommor, gräs och växter?
Att röra sig tryggt i naturen och spontant rikta uppmärksamheten mot något ska enligt forskare stärka immunsystemet och ge ett lugn som sänker pulsen och stabiliserar hjärtrytmen. Naturen är en stor del av vårt ursprung där vi helt enkelt känner oss hemma.
– Under pandemin har jag hört fler och fler fundera över hur vi lever. Den har gett oss fler arenor att träffas på och naturen är en av dem. Jag är ute ungefär 40 minuter men det kan räcka med en kvart. Ta med varmare kläder och ställ ett alarm så att du kopplar bort tiden. Ju oftare du är ute, desto större blir effekten.

Publicerat