Näringsliv

Företag med tre ben

Allt startade med att man köpte upp ett gammalt företag i Edsbyn och flyttade det till Själevad. Nu har entreprenörsparet Henrik och Frida Jonth tre ben att stå på – OD Profile, Profilonline och föreningshjälparen Miljökassen.

Edsbyns Skidfabrik startade redan 1941 och via namnet Edsbyn Sport övergick det anrika företaget till den nuvarande verksamheten i OD Profile, där OD står för Outstanding Design.
– Vi köpte företaget för fyra år sedan och flyttade upp allt hit till Själevad, berättar Henrik Jonth, som hade det han gjorde när allt skulle flyttas.

Det handlade nämligen om tusentals nostalgiskyltar, kylskåpsmagneter, muggar, glasunderlägg, burkar, mintpastillaskar och en massa andra produkter, till exempel handgjorda ljus.
– Allt kommer från Nostalgic Art, ett tyskt varumärke som för övrigt firar 25-årsjubileum i år – ett fantastiskt fint före-tag att samarbeta med, säger Frida och berättar att de levererar till såväl lokala återförsäljare som till stora aktörer som Ginza, och kedjor som Blomsterlandet och Interflora. Dessutom finns produkterna även på deras egen sajt Nostalgishopen.

Förra våren bestämde sig Frida och Henrik för att satsa vidare, och de startade Profilonline, med bland andra arbetskläder, skor, handskar samt profil- och present-reklam.
– Vi satsade precis innan coronan kom och det blev en tung vår, men vi har ändå vuxit, säger Henrik.

Eftersom de har stora lokaler, där Själevadsdörren/Designadoors tidigare höll till, beslutade man sig för att även dra igång ett tredje ben att stå på – Miljökassen.
– Dels har vi ett eget varumärke med källsorteringskassar men framförallt hjälper vi föreningar, idrottslag och skolklasser att tjäna pengar genom att de säljer toalett- och hushållspapper, berättar Henrik.

När 7an är i Själevad och hälsar på kommer flera representanter för Hägglunds P12-lag för att hämta pappersbalar som blir ett fint tillskott till klubbkassan.
– Vi skulle beställa från ett annat företag i södra Sverige men så fick vi reda på det här, det är så himla bra att de har den här servicen, säger fotbollsmamman Malin Berg, som har med sig bärhjälp i form av ett gäng unga fotbollsspelare.

Servicen består av att Miljökassen personpackar alla balar av toalett- och hushållspapper så att lagen eller klasserna slipper få hem pallar med papper.
– Det här har spridit sig och nu är det flera olika föreningar som hittat oss. Toapapper är rätt skrymmande och vi packar ihop det och bestämmer en tid så kommer föreningarna och hämtar. Det är väldigt uppskattat, berättar Frida.

Biten med toapapper och hushållspapper i det trebensföretag som paret Jonth driver väntas dessutom expandera.
– Vi jobbar med hela Norrland, från Gävle och norrut, och nu har vi tagit beslut att etablera oss i Umeå. Vi söker en lämplig lokal just nu, säger Henrik och hjälper till att lasta ut ännu en hög med pappersbalar till Hägglunds P12.

Publicerat