Nyheter/Reportage

MC-ambulanser räddar liv

På en oxkärra, pakethållare eller på ingenting alls. Svårigheten med att som blivande mor ta sig till vården från landsbygdens Burundi är en bidragande orsak till landets höga mödradödlighet.

Att 548 kvinnor dör på 100 000 födslar är siffror den tidigare läkaren Jörgen Rutegård och Lars Klingsbo, båda ö-viksbor, vill ändra på. Det med hjälp av specialdesignade mc-ambulanser – en idé sprungen från den svenska föreningen Eezer och med finansiellt stöd av Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU.
– En gravid kvinna kan ha åtta mil till närmsta vårdcentral så transporter är viktiga, men de finns knappt för landets fattiga. De här vagnarna är utrustade med bra stötdämpare som tål de dåliga vägarna, säger Lars Klingbo, PMU:s projektledare.
Väl i Burundi kommer de att kopplas bakom TVS’ 150-kubikare. Att den både är billig och behaglig att köra har gjort den till en av Afrikas vanligaste motorcyklar. Reservdelar såsom dämpare, fälgar och skärmar har både köpts och förvaras på plats. 
– Flaskhalsen är själva dragkule-delen, de finns inte att få tag på lokalt så de köper vi med oss, säger Jörgen.

Ett 30-tal mc-ambulanser finns sedan tidigare i Tanzania, Burkina Faso, Somalia, Tchad och Kenya. Nu är det alltså Burundis tur. Förhoppningen är att samla in medel till 50 stycken, pengar för ändamålet öronmärkta av PMU. 
– Den stora nyttan är den förebyggande; att gravida kvinnor kan åka till hälsokontroller för att upptäcka eventuella problem i tid, säger Jörgen som likt Lars med egna ögon sett vilken nytta ekipagen gör.
– Jag minns Moses, från högt uppe bland bergen i Kenya. Han var noga med att föra loggbok över hur många kvinnor han skjutsat i mc-ambulansen. Det visade sig vara över 70 stycken, mer än en i veckan. En svensk medarbetare där hette Erik och fick ett barn döpt efter sig. När vi hör sådana enskilda berättelser känner vi att vi har lyckats, säger Jörgen.

 

Publicerat