Sport & Fritid

Vecka mot dopning och skeva ideal

Vad är det som får någon att börja dopa sig – och hur kan idrotten arbeta med frågor kring machokultur och kroppsideal? Den grundfrågan dryftas under årets uppmärksamhetsvecka ”100% ren hårdträning” som bland annat inkluderar en gratis webb-föreläsning av Johan Öhman från Prodis.

I det förebyggande arbetet mot dopning anordnas vecka 41 den nationella Uppmärksamhetsveckan i Örnsköldsvik, detta år med temat machokultur och kroppsideal. 
– Det är det som är intressant; vad det är som får någon att hamna snett från första början? Det kan handla om snacket i omklädningsrummet och ökade krav på hur man ska se ut och vara, säger Johan Strömqvist och Jonas Lindgren från RF-SISU Västernorrland, en av flera andra aktörer under veckan.

Bakom kampanjen står antidopningsnätverket Krafttag Örnsköldsvik, som med BRÅ i spetsen samverkar med kommunen, Polisen, Tullverket och Länsstyrelsen och till vilket snart 14 gym- och träningsanläggningar är anslutna. Med hjälp av roll-ups, t-shirts och utmaningar till de som tränar lägger gymmen under veckan extra fokus på att främja en sund och dopningsfri träningskultur.
Modo Hockeys lagkapten Olivia Carlsson och VM- och SM-guldmedaljören i armbrytning Erik Fahlgren är årets lokala ambassadörer för Uppmärksamhetsveckan. En roll som de i rådande coronatider mestadels kommer ikläda sig i sociala medier. 
– Dopning sker inte bara inom idrotten, det är ett samhällsproblem. Att bygga muskler tror jag generellt är ett problem för killar, men det är mycket fokus på kropps-idealet även inom damidrotten så för mig är det självklart att ställa upp, säger Olivia.
– Att få tag på dopningspreparat i dag är lätt. Speciellt viktigt är det att nå de yngre, om att dopning är fel väg att ta – dels är det dåligt för hälsan och dels är det inte rent spel. Det går att lyckas utan, säger Erik.

En central programhållpunkt är tisdag 6 oktober, då den flitige föreläsaren Johan Öhman, medlem i Prodis (Prevention av dopning i Sverige), på inbjudan av RF-SISU håller ett webbaserat föredrag om självbild, kroppsideal, kosttillskott och dopning. Först för elever på idrottsgymnasierna och senare på dagen för idrottslivet.
– Han är duktig på att nå ut till unga. Modo Hockey har anmält spelare och ledare och vi hoppas att fler föreningar gör detsamma, föreläsningen är gratis och tillgänglig för alla, säger Johan Strömqvist.
Har ni fått signaler om att denna kultur är utbredd inom idrotten i Ö-vik?
– Den är nog varken bättre eller sämre, men vi ska inte vara så naiva och tro att den inte skulle finnas. Det här måste man jobba med hela tiden, lutar man sig tillbaka och säger ”nu är det löst”, då dyker det upp igen, säger Jonas Lindgren.
Frågor kring självbild och machokultur är något RF-SISU Västernorrland vill jobba med även fortsättningsvis.
– De kan vara orsaker till att någon inte vill delta i föreningsidrotten och hamnar utanför. Vi vill sänka trösklarna så att fler blir inkluderade och stannar kvar, säger Johan Strömqvist.
– Sedan finns vi ju här i andra frågor som kan gälla mobbning, jobbiga föräldrar eller attityder mot domare. Vi hoppas att så många föreningar som möjligt vill ta hjälp av oss, säger Jonas Lindgren.

Anmälan till föreläsningen sker senast nu på fredag 2 oktober via hemsidan rfsisu.se/vasternorrland.

Publicerat