Övrigt

Hjälp – vad ska jag göra?

Följande frågor och svar, riktade till dig som förälder, är framtagna exklusivt för 7an av en expertpanel bestående av polisen, behandlingsteamet, fältassistenter och ANDT/BRÅ-samordnare i Örnsköldsvik.

Jag har ingen kunskap om droger. När mitt barn kommer med argument för cannabis-användning vet jag inte vad jag ska svara – vad ska jag göra? 
Förhoppningsvis har du en öppen relation med din ungdom så ni kan samtala utan att det resulterar i distansering. Det är viktigt att du inte blir rädd och går i affekt. Prata med ungdomen om de livsviktiga val hen står inför; drömmar, mål och hur drogerna påverkar dessa (förutom hälsan). Droganvändningen kommer orsaka skolfrånvaro, ge sämre skolresultat som i sin tur påverkar möjligheten till fortsatt utbildning. Diskutera konsekvenserna av att hamna i belastnings-registret; det kommer bland annat bli svårare att få ett jobb och där-med försörja sig själv. Det kan påverka lämplighetsintyget för körkortet. Vad är viktigast för ungdomen, att kunna få drömjobbet eller röka cannabis? 

Är cannabis farligt för en ung kropp? 
Cannabis påverkar framför allt hjärnan. När man röker får man problem med minnet, svårt att koncentrera sig och lära sig nya saker. Användandet av cannabis kan göra att man blir apatisk, deprimerad och upplever ångest. Ju tidigare man börjar röka cannabis desto högre risk för bestående hjärnskador. Detta för att en ung hjärna fortfarande utvecklas och är mer känslig. Användning av cannabis gör en slö och passiv när man inte har drogen i sig. Kom ihåg att droger i dag är mycket starkare än droger för 10-15 år sedan. Samtidigt är det vanligt att det som säljs inte är en ren drog utan kan vara en blandning av olika droger, vilket gör att man inte vet vad man får i sig. Var medveten om att ungdomen sannolikt inte kommer ta till sig detta om hen redan börjat med droger. 

Vad är det viktigaste jag kan göra för att undvika att mitt barn börjar röka cannabis? 
Se till att din ungdom inte börjar röka cigaretter och skjut upp alkoholdebuten över 18 år. Sannolikheten att ungdomen börjar med droger är mindre då. En annan stark skyddsfaktor är att man som förälder har byggt upp en varm, öppen relation med sin ungdom vilket underlättar förtroendefulla samtal och bygger tillit. Precis som med övrigt normbrytande beteende behöver barn tydliga gränser och regler. Enligt studier bland 15-16-åringar, säger de att de vill ha det och att det gör dem trygga. Många kan känna sig avvisade av sina tonåringar, men faktum är att studier visar att tonåringar önskar mer tid med sina föräldrar. Det handlar sällan om någon särskild aktivitet, snarare att vara tillgänglig hemma, hänga tillsammans och ha tid till att lyssna, att vara intresserad och nyfiken. Att ungdomen har meningsfulla fritidsintressen är också en skyddsfaktor. 

Vad gör jag om jag misstänker att mitt barn håller på med droger? 
Först av allt; prata med ditt barn, hur hen har det och mår. Lita på din magkänsla, du känner ditt barn bäst. Försök se helheten; hur ser bilden ut? Vilket umgänge finns, frånvaro i skolan och skolresultat? Vet du vilka mobilappar ungdomen har? En del appar används primärt till försäljning av droger, kolla vilka appar som används och vilket innehåll som finns i dessa. Behöver du vidare stöd i dina misstankar eller hjälp, kontakta elevhälsan, föräldrastödstelefonen, behandlingsteamet eller polisen (se kontaktruta). 

Jag når inte fram, mitt barn har valt att inte samtala och är mest ute med sina kompisar – vad ska jag göra då?
Kanske finns det någon annan vuxen som hen har förtroende för som kan prata med ungdomen. Ta kontakt med kompisarnas föräldrar för att stärka varandra och komma överens om gränssättning och gemensamma regler. Var tydlig och konsekvent, visa att de regler du sätter får konsekvenser. Fortsätt visa intresse för din ungdoms liv, sök kontakt, det kan också vara en fas i hens liv. Ta alla chanser till att göra något roligt ihop med din tonåring för att bygga relation. Många väntar för länge med att söka hjälp; ring och bolla dina funderingar, det finns många som vill lyssna och hjälpa (se kontaktruta).
n Mitt barn är intresserad av fakta kring cannabis och andra droger. Jag tycker det är bra att hen skaffar sig kunskap. 
Nej, din ungdom lägger inte ner tid och energi på att lära sig om cannabis och andra droger för att hen är genuint intresserad. Var inte naiv som förälder, försök se detta ur ett annat perspektiv och förstå att det handlar om en fascination över droger och se helheten. Finns det andra ”tecken” på att din ungdom använder narkotika? Ring och bolla dina funderingar (se kontaktruta). Kom ihåg att du kan vara anonym även när du ringer till polisen för rådgivning.    

Finns det några konkreta föremål/attribut jag som förälder bör ha koll på? 
Har din ungdom rullpapper, eller tändare men inga cigaretter, bör du som förälder reagera. Det bästa är givetvis att man inte röker alls, men gör man det så kan vi konstatera att det inte finns några ungdomar som rullar sina egna cigaretter nuförtiden – rullar man egna handlar det i så fall om att blanda in cannabis i cigaretten. Hittar du som förälder exempelvis redline-påsar, en våg (se illustrationer) så måste du självklart reagera.
n Syns det när någon missbrukar cannabis? 
Det tar ofta lång tid innan vuxna upptäcker ett sådant missbruk eftersom ungdomen gärna vill hålla det gömt, men man kan märka det genom att ungdomen använder argument som att cannabis är bättre än alkohol, att hen drar sig undan, vänder på dygnet och byter umgänge. För många rasar skolresultaten snabbt. Personligheten kan också förändras, som att ungdomen har social fobi eller är deprimerad. 

Mitt barn menar att cannabis inte är beroendeframkallande, är det inte det? 
Vid användning av cannabis eller andra droger påverkas hjärnans belöningssystem. Ju mer man använder drogen desto mindre effekt ger den och en tolerans utvecklas. Detta gör att större doser krävs för att få liknande effekt som när man först började ta drogen. Ruset som drogen ger upplevs som det normala och livet utan drogen ter sig som tråkig – och ett beroende har utvecklats. Ofta kan det leda till att man behöver drogen innan man kan somna. 

Är det något annat jag ska vara uppmärksam på då jag misstänker drogmissbruk?
Känner du röklukt på kläder så kontrollera detta vidare. Cannabisrök luktar sötare än tobak men din ungdom ska inte ens röka vanliga cigaretter – kan man inte det är risken liten att man börjar med cannabis. Ha koll på ert medicinskåp och egen alkohol i hemmet där de unga kan ta för sig för eget missbruk eller andras. Kolla igenom kontoutdrag och kvitton; varifrån får ungdomen sina pengar, vad går pengarna till? Görs det kontantuttag och swishningar och i så fall varför? Sök igenom din ungdoms rum. Du måste veta vad som finns i ditt eget hem.

Kan jag drogtesta mitt barn? 
När du bestämt dig för att vilja testa din ungdom kan du använda självtester som finns att köpa hem på apotek online. Testa gärna efter helgen eller då din ungdom varit borta/ute med vänner en kväll. Förvarna* och förklara varför du vill att hen ska göra testet. Blir det protester och ilska så lita på din magkänsla för den är sällan fel. En ungdom som inte har något att dölja blir sällan arg över att visa sin oskuld. Det är viktigt att du övervakar när hen kissar för att utesluta manipulation av urin. Om du påkommer din ungdom drogpåverkad kan du vända dig direkt till polis eller socialtjänstens mottagningsgrupp för att få hjälp.
*Förvarna – på vilket sätt? I så fall prata om att det kommer att ske när man beställer, men annonsera inte tillfället i förväg.

Hur gör jag då jag ser att mitt barn väljer kompisar som inte är bra för henne/honom,  jag är orolig för en negativ utveckling.
Finns det möjlighet så uppmuntra till ett fritidsintresse som din ungdom fortfarande har, eller kanske den vill prova något nytt. Detta för att få en annan umgängeskrets som konkurrerar med det nuvarande. Har du möjlighet, låt din ungdom ta hem sina vänner till ert hem så kan du ha bättre koll på vilka vännerna är, lära känna dem och även veta mer vad de planerar, hur de tänker. Ibland tycker unga att andras föräldrar är viktiga vuxna att samtala med. Alla unga behöver bekräftelse, tänk på det när du närmar dig dem.

Publicerat