Nyheter/Reportage

Gabriella nominerad till Selmapriset

När årets vinnare av Selmapriset ska utses finns en författare från Örnsköldsvik bland kandidaterna. 7:ans egen skribent, Gabriella Röschmann är, med sin roman ”Låt mig landa mjukt”, en av tio nominerade till priset

Selmapriset instiftades 2014, som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Målet var att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänhet och media. Bakom priset står Vulkan, en av nordens största aktörer inom egenutgivning.
– Det känns stort och lite overkligt att vara nominerad till det här priset, säger Gabriella. Att ge ut sin bok på egen hand innebär alltid en osäkerhetskänsla och för mig är det här ett bevis på att boken håller hög kvalitet och har ett läsvärde.
Romanen ”Låt mig landa mjukt” släpptes i november förra året. Den är utgiven på Gabriellas egna Ordlycka förlag och producerad hos Ågrenshuset i Bjästa. 
– Jag brukar säga att det är närodlade ord i en lokalproducerad bok. Det har varit en trygghet att samarbeta med ett lokalt tryckeri när allting som följer med bokutgivningen är så nytt för mig.

Med nomineringen till Selmapriset följer även en kostnadsfri produktion av titeln som ljudbok, med distribution till samtliga streamingtjänster på marknaden samt nätbokhandel och bibliotek. Något som är svårt att åstadkomma för en författare som ger ut sin bok på eget förlag.
­– Det kom verkligen som en glad överraskning. Jag hade lekt med tanken på ljudbok men tror faktiskt inte att det hade blivit av utan den här möjligheten. 
Vinnaren av Selmapriset, som får en prissumma på 20 000 kr, avslöjas 23 april i Stockholm. Då kommer samtliga nominerade vara på plats för att presentera sin bok.
– Det blir så klart nervöst men för mig är det en seger bara att vara nominerad, säger Gabriella.

 

Publicerat