Evenemang

Hyllning till Charlie Parker

Altsaxofonisten Charlie Parker skulle ha fyllt 100 år 2020, men han dog redan vid 35 års ålder – totalt utbränd.
Fredag 28 februari hyllar High Coast Jazz Orchestra denne jazzens gigant på Bruksgården, och länets storband förstärks av amerikanske saxofonisten Dick Oatts.

Charlie Parker dog 12 mars 1955 men trots att han bara blev 35 år är det få artister som har påverkat utvecklingen av jazzmusiken så mycket som denna gigant. Han var en av förgrundsfigurerna i skapandet av be-bop, han lirade med bland andra Dizzy Gillespie, Thelonious Monk och Bud Powell – men det var framför allt som solist han kunde skapa musikalisk magi.
Länets eget storband, High Coast Jazz Orchestra, har under Fredrik Noréns ledning flera gånger bjudit in Dick Oatts som gästsolist – och nu är det dags igen. Dick Oatts har hela världen som arbetsfält och har under lång tid lett legendariska Vanguard Jazz Orchestra på jazzklubben Village Vanguard i New York.
Tillsammans med HCJO hyllar Dick Oatts nu Charlie Parker genom att spela musik som förknippas med honom, både som kompositör och som artist. Detta i ett samarrangemang av Perdido Jazz & Blues och Musik Västernorrland.

 

Publicerat