Nyheter/Reportage

En potentiell vinnare

Ska Ekogården i Skrike få Örnsköldsviks kommuns och 7ans miljöpris för 2019? Ja, varför inte. Företaget är åtminstone nominerat i konkurrens med skomakeriet Dojan, Stora Coop och Svenska Kyrkan.
– Bara att vi är nominerade är en vinst för mig, säger Linda-Marie Häggström.

Sedan sommaren 2017 har paret Linda-Marie Häggström och Tommy Hellholm drivit Ekogården i Skrike.
Till en början var tanken att starta en självförsörjande grönsaksodling och sälja KRAV-märkt tunnbröd, men situation förändrades och verksamheten är i dag betydligt större. 
– Så i dag är det roligt att få välkomna er till vår gårdsbutik, säger Linda-Marie.
Där hittar vi ett stort utbud av ekologiska livsmedel på lösvikt och andra hållbara produkter. Varje vecka hämtar kunder frukt och grönsakslådor utan förpackningar. Under säsong byts delar ut mot gårdens egna KRAV-grönsaker.
Trots den lilla storleken på butiken är utbudet imponerande stort.
– Allt fler tar miljöfrågorna på större allvar, men det är nog många som inte riktigt orkar hålla koll på allt man kan tänka på. Det hjälper jag så gärna till med, fortsätter Linda-Marie med ett stort leende.
Många kunder har med sig egna behållare att fylla med ekologiska livsmedel som exempelvis ris, havregryn och bröd. Allt för att minska på sitt avfall. På så vis en verksamhet med minimal miljöpåverkan och väl värd en nominering till MiljÖrnen 2019.
– Som sagt; jag är glad bara över uppmärksamheten och över att ni kommer hit. Jag känner mig redan som en vinnare, säger Linda-Marie.

MiljÖrnen
MiljÖrnen är ett miljöpris som Örnsköldsviks kommun instiftat i samarbete med Tidningen 7. Priset delas ut i två kategorier; till enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag. Utmärkelsen ges till dem som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet.

Tidigare vinnare
2018: MoRe Research AB (företag), Recycling Mums (privatperson/organisation/förening).
2017: Polarbröd AB, Örnsköldsviks Biodlarförening.
2016: Lättelement AB, Mellansels IF.
2015: BAE Systems Hägglunds, Andro Stenman.
2014: Sekab, Anders Lindström.
2013: Övik Energi, Jenny & Jan-Ove Lundqvist.
2012: Processum Biorefinery Initiative, Ingmar Andersson.
2011: El-Forest AB, Helen Forsgren.
2010: Prismalence AB, Anne-Li Öman.
2009: Botniabanan AB, Själevads IK.

 

Publicerat