Nyheter/Reportage

50 år av hopp

Vad kan Örnsköldsvikstrakten skryta med på global nivå? Den som svarar ”Höga kustens natur!” eller ”en himla massa NHL-proffs!” har förstås rätt. Men vi har också en stiftelse som hjälpt miljoner människor i vart fjärde land på jorden.
I år firar Hoppets Stjärna 50 år.

Kärrsjö, drygt 6 mil norr om Örnsköldsvik, har ett 50-tal invånare och ett världshögkvarter. I en ombyggd lagård sitter verksamhetschefen Ulrika Kallin Eriksson med sina kollegor. De administrerar ett insamlingsarbete som dagligen berör 30 000 människor i fem världsdelar.
– Inför jubileumsåret försökte vi räkna ut hur många som nåtts av våra insatser sedan 1970, berättar Ulrika.
Sammanställningen fann 1,2 miljoner människor, 22 gånger fler än det bor i Örnsköldsviks kommun.
– Men det är väldigt lågt räknat, säger Ulrika. De siffrorna täcker bara in åtta av de länder där vi har verkat längst och hade pålitlig dokumentation. Vi har gjort insatser i 37 länder till.
Själv gjorde hon sin första arbetsdag 1986 och blev huvudansvarig 2013.
– Jag är stolt över vad vi har uträttat genom åren, men vi får aldrig glömma att de sanna hjältarna är våra givare. Utan dem hade vi inte kunnat hjälpa ett enda barn. För oss är det vad jubileumsåret handlar om, att tacka dem. 

Axplock ur historien

1969: Missionären Erik Gunnar Eriksson från Kärrsjö besöker slumområdet Francisco i Sá i Brasilien och finner sig stående med ett svårt sjukt spädbarn i famnen. Så föds drömmen om att starta ett barnhem i området.

1970: Barnhemmet ”Hoppets Stjärna” slår upp sina portar. Dess första barn blir Paulo, pojken som Erik Gunnar höll i famnen ett år tidigare.

1977: Ett år efter militärkuppen i Argentina fängslas Hoppets Stjärnas utsände Kenth Johansson av militärjuntan, misstänkt för att sprida kommunistpropaganda. En annan fånge i häktet varnar för att de blir avlyssnade, och när Kenth hör det börjar han predika om hur Gud vill att vi människor ska behandla varandra. Kort därpå blir han en fri man igen.

1980: Vasaloppsvinnaren från 1942, Olle Wiklund, blir volontär på Hoppets Stjärnas barnhem i Brasilien och bygger hus åt fattiga änkor. Ett sådant hus kan ha räddat liv. Samma natt som en barnfamilj flyttar in där rasar deras gamla hus ihop. Tack vare att de lämnat rucklet ett fåtal timmar tidigare kommer ingen till skada.

1982: Hoppets Stjärna börjar köra hjälptransporter till nödlidande i Polen, där regimen infört krigslagar. Fram till 1990 når de fram med 200 lastbilslass och hjälp värd drygt 150 miljoner i dagens penningvärde.

1988: Erik Gunnar besöker flyktingläger i Etiopien där tusentals barn är på väg att dö av svält. Han mobiliserar Sida, Rädda Barnen och sina egna givare i en mastodontinsats. 340 ton med nödhjälp når på kort tid fram till lägren och räddar otaliga liv.

1989: På juldagen, en dryg vecka efter revolutionens början, når Hoppets Stjärnas första hjälpsändning Rumänien. När det senare upptäcks att rumänska barn med funktionsnedsättning har hållits inspärrade på slutna institutioner, under vidriga förhållanden, inleder Hoppets Stjärna en kamp för dessa barn som pågår än idag.

1990: Hoppets Stjärna transporterar filtar, kök och tiotusen tält från Trehörningsjö till Saddam Husseins offer i östra Turkiet.

1991: Erik Gunnar får ett diplom av påven Johannes Paulus II.

1993: Flera medarbetare riskerar livet när 20 långtradare med nödhjälp rullar in i forna Jugoslavien, mitt under pågående krig.

1994: Hoppets Stjärna börjar ordna rehabiliteringsläger i Kärrsjö för barn som drabbats av Tjernobyls strålning. Totalt blir det över 3 000 besök under 90-talet.

1998: När Kina drabbas av en översvämningskatastrof blir Hoppets Stjärna först i världen att nå fram med hjälp.

1999: På Stockholms slott tilldelas Erik Gunnar konungens medalj i högblått band.

2000: Erik Gunnar dubbas till riddare av Rumänien. 13 år senare får sonen Lennart samma utmärkelse.

2003: Under Irakkriget beskjuts Hoppets Stjärnas utsända med automateld när de ska leverera medicinsk syrgas till landets sjukhus. De överlever med bilen full av kulhål.

2005: Via lastbil och helikopter levereras 25 ton mat till nödställda efter tsunamikatastrofen.

2010: Haiti drabbas av en historisk jordbävning som raserar hela städer. Hoppets Stjärna, som arbetat i landet sedan 1979, blir bland de första i världen att organisera hjälpinsatser på plats. I katastrofens spår satsar de 90 miljoner kronor på utveckling och återuppbyggnad.

2014: När Belarus undertecknar FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är det en enorm framgång för Hoppets Stjärnas medarbetare i landet. Genom 20 års hårt arbete har de lyckats förändra landets politik.

2015: I Rumänien inleds en omfattande satsning för att hjälpa och utbilda barnen till utsatta romer. Målet är att barnens föräldrar ska bli den sista tiggande generationen.

2017: I juni anländer en mycket speciell gäst till Kärrsjö. Det är Paulo Barbosa, det döende barn som Erik Gunnar Eriksson för 48 år sedan höll i sina armar i Brasilien. Paulo är nu en gift, välmående tvåbarnsfar.
– I hela mitt liv har jag drömt om att komma hit, säger han. 

2020: Hoppets Stjärna firar 50 år av hjälparbete runt om i världen.

Hoppets Stjärna har gjort insatser i 45 länder:
Argentina, Barbados, Belarus, Bolivia, Bosnien, Brasilien, Colombia, Eritrea, Estland, Etiopien, Filippinerna, Frankrike, Ghana, Haiti, Indonesien, Israel, Irak, Jugoslavien, Kenya, Kina, Kroatien, Lettland, Libanon, Mexiko, Moldavien, Montenegro, Pakistan, Palestina, Papua Nya Guinea, Peru, Polen, Puerto,  Rico, Rumänien, Rwanda, Ryssland, Somalia, Sudan, Tanzania, Thailand, Trinidad, Tunisien, Turkiet, Uganda, Ukraina och Östtimor.

 

 

Publicerat