Motor

Tredje bästa bilåret någonsin

Trots en svag inledning på bilmarknaden överträffades både den initiala och den senare höjda prognosen för nyregistrerade personbilar i Sverige under 2019. Slutsiffran skrevs till över 350 000 nya bilar efter en stark avslutning på året.

Prognosen från Bil Sweden inför 2019 var 335 000 nyregistrerade bilar, en prognos som de ändrade och höjde till 345 000 bilar så sent som i november. Men när det stod klart att december blev en rekordmånad, med över 100 procent fler nyregistrerade bilar jämfört med samma månad 2018, överträffades prognosen.
– Den prognos på 335 000 personbilar som vi lade i början på 2019 och som vi reviderade till 345 000 bilar i november överträffades. Det berodde på en mycket stark avslutning på året, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.
Att december blev en rekordmånad berodde uteslutande på att mätmetoden WLTP skulle ersätta NEDC vid årsskiftet i bonus malus-systemet, vilket innebär en skattehöjning för majoriteten av alla bilmodeller.
– Fordonsskatten på personbilar och lätta lastbilar har höjts i flera omgångar under bara ett och ett halvt års tid, vilket skapat en stor ryckighet på marknaden. Fordonsskatten har ökat med mellan 400 procent och 800 procent för många personbilar och mellan 300 procent och 600 procent för många lätta lastbilar sedan bonus malus-systemet infördes, säger Alenius.

Men bonus malus-systemet har inte bara inneburit skattehöjningar, det har även gett resultat i antalet nyregistrerade laddbara bilar.
– Nyregistreringarna av laddbara personbilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, ökade med 39 procent under 2019. Andelen laddbara personbilar av nyregistreringarna var 11,4 procent, vilket kan jämföras med 8,2 procent året innan.
Prognosen för 2020 är dock inte lika positiv och mer försiktig än den tidigare inför 2019 och totalt spås 330 000 nya personbilar att registreras under året.
– Vår prognos om minskade registreringar i år ska ses mot bakgrund av att konjunkturen är inne i en avmattningsfas. Förändringarna i bonus malus-systemet från årsskiftet påverkar också prognosen negativt då flera tidigarelade sitt bilköp för att undvika den högre fordonsskatten. Även om en minskning väntas kommer 2020 bli ett bra bilår, det sjunde bästa i ett historiskt perspektiv och över genomsnittet för de senaste tio åren.
Laddbara bilar däremot förutspås ett rekordår, trots vikande totalmarknad.
– Vår prognos är att andelen laddbara personbilar av nyregistreringarna kommer att öka kraftigt till 30 procent under 2020 och 40 procent under 2021.

Bil Sweden förutspår att ökningen kommer att fortsätta under följande år och redan om tio år beräknas andelen laddbara bilar uppgå till 80 procent av den totala nyregistreringen.
– Bakgrunden till den ökade andelen är en ökad produktionskapacitet och ett ökat modellutbud, då ytterligare cirka 100 el-bilsmodeller och lika många laddhybrider kommer att lanseras under de närmaste två åren. I dag har vi en högre efterfrågan än utbud av dessa fordon.

Andreas Lindegren (CC)

 

Publicerat