Utställning

Utställning: Sakernas Tillstånd

Galleri Lokomotiv öppnar konståret 2020 nu på lördag med Gunilla Samberg från Umeå. Bilder, måleri och teckningar samsas under rubriken ”Sakernas Tillstånd”.

Gunilla Sambergs måleri har det senaste decenniet fått stå tillbaka en del för en mer idébaserad konst som resulterat i installationer, performance och objekt – senast i utställningarna SomKropp och KortKjol som visades i Umeå Konsthall under hösten. Samberg har också genomfört flera större offentliga gestaltningar, bland annat i Linköping och Östersund och arbetar för närvarande med ett uppdrag för Uppsala kommun i det nya Stadshuset som ska invigas 2021.

Sakernas Tillstånd har vernissage nu på lördag 18 januari, 12.00-15.00, och visas därefter fram till och med 8 februari. Så här beskriver Gunilla Samberg själv sin utställning och sitt konstnärskap:
”Sakernas Tillstånd är bilder, måleri och teckningar som kommit till under olika omständigheter i livet och speglar därigenom olika tillstånd i livets flöde. Färg är huvudsaken i måleriet, för min del är det temperaemulsionen som täcker och avtäcker, formar och upplöser skeenden. Som så småningom samarbetar i form och innehåll till en slags helhet, där jag själv kan backa ur verket för att sen bjudas in att vara den första betraktaren.
Vandringar längs stenstränderna på ön Norrbyskär är en återkommande och nödvändig del i mitt konstnärliga arbete. Havets vågrörelse, vit-fåglarnas rop, en cirklande örn högt uppe i lufthavet tillåter mig att vara en del av det hela. Där återfinner jag delar av mig själv som gått förlorade som de slipade träbitar, polerade av vågor och vind. Som en kattunge lägger den sig i handen, hud mot hud, värms, värderas. Blir utgångspunkt för min reflektion om dagens Tillstånd.”

 

Publicerat