Film-TV-Radio

10 kvalitetsfilmer

Örnsköldsviks Filmstudio drar igång säsongen idag torsdag 23 januari med Quentin Tarantinos tiofaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Golden Globe-belönade ”Once upon a time in Hollywood”. Därefter står ytterligare nio filmer på programmet, och som vanligt handlar det om riktiga kvalitetsproduktioner.

Leonardo DiCaprio och Brad Pitt gör båda mycket starka roller i ”Once upon a time in Hollywood” som inleder Filmstudio-säsongen – och filmen fick i måndags hela tio Oscarsnomineringar, bland annat för bästa film, regi, manus och huvudroll. 
30/1 visas brittiska ”Edie” om en 83-årig hemmafru som bestämmer sig för att fly från äldreboendet. 6/2 blir det franskt adoptionsdrama – ”I trygga händer” – och 13/2 reser vi tillbaka till den norska motståndsrörelsen under andra världskriget; ”Den 12:e mannen” vann biopublikens pris på Amanda Awards hemma i Norge.
”Förolämpningen” från Libanon var 2018 Oscarsnominerad för bästa icke engelskspråkiga film. Förolämpningarna mellan den palestinska byggförmannen Yasser och den libanesiske kristne mekanikern Toni kan man se 20/2. 
27/2 är Stellan Skarsgård huvudrollsinnehavare i det norska familje- och relationsdramat ”Ut och stjäla hästar”. 5/3 vänds blickarna mot Sydkorea och det mångfaldigt prisbelönta triangeldramat ”Bränd” och 12/3 berättas den sanna historien om två östtyska familjer som med en egenhändigt byggd luftballong 1979 flydde diktaturens DDR till en frihet i väst.
En verklighetsbaserad historia är också brittiska ”The Journey” som visas 19/3. Filmen bygger på en i hemlighet avlyssnad bilresa 2006 med två motståndare – protestanten Ian Paisley och katoliken Martin McGuinness – som ska förhandla fram en fredsuppgörelse för Nordirland.

Filmsäsongen avslutas med svensk-georgiska ”And then we danced” som nyligen nominerades i sju Guldbagge-kategorier. Levan Akins film om Merab som dansar i det georgiska nationalkompaniet var också Sveriges Oscarsbidrag. Filmerna visas på Folkan Teater och man löser medlemskort till hela säsongen.

 

Publicerat