Nöje & kultur

Sven berättade om Lubbe

Ulvökännaren Sven Bodin blev i våras inbjuden till bokmässan för att hålla ett anförande om härnösandsfödde Lubbe Nordström. Det blev en intressant resumé med tal och bilder om Ludvigs Nordströms författargärning. Och det handlade inte enbart om boken Lort-Sverige som gjorde honom berömd som författare. Han hann nämligen med åttiotalet tryckta skrifter i sitt liv.

Varför blev du intresserad av Ludvig Nordström? 
– När jag var 18-19 år hittade jag en novellsamling med titeln ”Fiskare” skriven av Ludvig Nordström på mormors nattduksbord. Så blev intresset väckt och jag ville undersöka min släkts myter, vilket visade sig ha anknytning till Ludvig Nordström. Då blev det ännu mer intressant, säger Sven Bodin och fortsätter:
– Jag lät intresset ligga i träda under större delen av min yrkestid, men det återuppväcktes i början på 2000-talet. Jag började då umgås med Kjell Söderberg på Ulvön som skrev en hel del om Ludvig Nordström som i unga år tillbringade en tid på Ulvön som fiskardräng.
Sven har nu material till en bok på 600 sidor, en biografi om Ludvigs liv. Lubbe hade 23 000 dagboksanteckningar och 1 589 fotografier, ett härligt material att ösa ur.
Publiken på mässan fick en intressant eftermiddag där nyfikenheten väcktes.
När vintern är över är boken klar för att tryckas och förhoppningen är att den säljs på nästa års bokmässa.
– Yes, svarar Sven och snurrar på mustaschen.  

 

Publicerat