Motor

Föryngring i ÖMK Folkrace

Vad är häftigt med folkrace? Allt, om du frågar Evelina Jonsson och Julia Tegström, två av många ungdomar som tryggar återväxten i ÖMK Folkrace.
– Jag kan inte tänka mig en annan sport, säger Julia, 15.

Säsongen börjar visserligen lida mot sitt slut, men fortfarande väntar aktiviteter på Klingre Motorstadion och medlemmarna i Örnsköldsviks MK Folkrace är fulla av tillförsikt inför framtiden. Sedan ett år tillbaka har föreningen aktivt jobbat för att locka till sig fler ungdomar och tillsatt en ungdomsgrupp med 21-åriga Sandra Wiberg i spetsen. Något som gett resultat.
– Det har kommit till väldigt många ungdomar, totalt cirka 30 stycken, vilket gjort att vi fått en helt annan gemenskap och anda. Vi har åkt i väg en del, kört gocart och kollat på drifting, haft skruvarkvällar och dagar då vi bara chillar, spelar spel och äter mat, säger Sandra. 
För att vara med i ungdomsgruppen finns inga krav på att behöva ta licens och köra folkrace.
– Vi vill fånga upp alla bilintresserade. Att köra folkrace är inte syftet, även om det vore kul om de började med det också. Meningen är att vi ska lära av varandra och att det ska kännas roligt att komma hit. Och vi har kommit närmare och lärt känna varandra bättre. Så det här betyder jättemycket, vi unga är ju framtiden för klubben och sporten generellt.

14-åriga Evelina Jonsson och 15-åriga Julia Tegström är två av de yngre medlemmarna som bidrar till föreningens återväxt. Båda har redan hunnit vara med i många år; med föräldrar som är aktiva folkraceförare har de, som de säger, i stort sett växt upp på Klingre Motorstadion. Att så många fler ungdomar tillkommit under året ser de som positivt.
– Sandra är så engagerad att få folk att komma hit och hitta på saker. Vi har ett mycket större engagemang nu, säger Julia som hunnit med att ta licens för att få ställa upp i tävlingar.
– Det är speciellt att köra bil runt banan i stället för på vanlig väg. Det gäller bara att inte krocka. På tävlingar kan jag känna mycket nervositet, värst är det på startplattan när jag hör hur de andra varvar upp. Då skakar jag så att jag knappt når kopplingen, skrattar Julia och tillägger:
– Men det är ändå roligt, jag kan inte tänka mig en annan sport.
Evelina kör fortfarande ensam på banan, i väntan på att som 15-åring få ta sin licens och kunna ställa upp i de tävlingar som anordnas landet runt. 
– Det roligaste är att få sladda och köra precis som man vill. Fotboll är för tråkigt, det händer ingenting. Jag längtar jättemycket efter min licens, jag insåg inte förrän jag kom in i sporten hur intresserad jag är av bilar. Just nu bygger jag min egen EPA, det blir ganska mycket skruva, säger Evelina som också hjälper till i sekretariatet och noterar poängen under tävlingar. 

På Klingre Motorstadion har årets största tävling Söderströms Swedish Open, med deltagare från när och fjärran, nyss gått av stapeln. På lördag 5 oktober väntar Piratracet, en tävling som får avrunda säsongen och där inträdet är gratis för de under 18 år. Men aktiviteterna fortsätter alltjämt och planerna inför kommande säsong är flera. 
– Det har varit en väldigt bra uppslutning på våra träffar och prova på-dagar, vilket är jätteroligt. Nästa säsong ska vi satsa på fler aktiviteter. Målet är att vi ska växa ännu mer, säger Sandra Wiberg. 

 

Publicerat