Nyheter/Reportage

Ö-vik öppnare nu

Kring millennieskiftet fick Örnsköldsvik en av de mindre smickrande titlarna som en av landets mest homofobiska städer. Nästan 20 år senare är omdömet ett annat.
– Klart mycket bättre. Nu finns en helt annan förståelse för HBTQ-frågor, säger Maria Näslund, samordnare i nätverket Paletten.

Lördag den 24 augusti arrangeras årets upplaga av Övik Pride ­– Örnsköldsviks prideparad som 2017 startades av ett antal ungdomar inom SSU med mottot; ”Vi går för kärleken och för allas lika värde och rätt”. Det blir parad från hamnen 14.00 med tal och underhållning på Stora torget en halvtimme senare. Ett arrangemang som vuxit under sina tre år, vilket också gäller HBTQ-nätverket Paletten som har lika många år på nacken.
– Nu är vi drygt 60 medlemmar, berättar Maria Näslund som i mer än 20 år varit öppen med sin homosexualitet.
– Örnsköldsvik har förändrats till det bättre sedan dess då man inte ens vågade hålla handen. Nu möter jag nästan ingen homofobi.
Nätverket Paletten kommer att gå i paraden som en egen del och arrangerar efteråt även i år en picknick i Stadsträdgården dit alla är välkomna.
– Dit är det fritt fram för precis alla människor. Nya brukar ansluta och det är inte ovanligt med föräldrar till unga som dyker upp för att ställa frågor, vilket vi uppmuntrar, fortsätter Maria Näslund och hyllar kommunen med utvecklingsstrategen Ann-Sofie Mattebo och personalspecialisten Anchela Signell i spetsen:
– Det finns en tydlig och stark vilja att driva jämställdhetsfrågor och då blir man glad och stolt igen över att vara ö-viksbo.
Nätverket är också engagerat i Regn-bågsveckan där de arrangerar ”Fika med Paletten” dit det alltid kommer nya medlemmar och dessutom arrangeras en rad spontana träffar.

Tillsammans med Maria träffar vi också Susanne Gidlöf med hunden Bamse. Susanne berättar att hon varit bisexuell under många år, men det är först på senare tid hon varit öppen med det.
– Mina närmaste har naturligtvis vetat om det ganska länge och när min son fick beskedet svarade han med ett odramatiskt ”jaha”. Om det skett för 25 år sedan hade reaktionen förmodligen varit en helt annan, säger Susanne.

Mer information
Här hittar du mer om Övik Pride ”Gå för kärleken”:
www.facebook.com/events/424228188434467

 

Publicerat