Nyheter/Reportage

Oro över e-cigaretter

Samtidigt som relativt få unga örnsköldsviksbor röker cigaretter, har e-cigaretten fått ett uppsving bland skolelever.
– Många säger; ”det är bara vattenånga”. Det är det inte, säger Albin Dahlström, folkhälsoplanerare.

1 juli förbjöds rökning vid ett flertal offentliga platser. Förbudet gäller även de så kallade e-cigaretterna, som enligt den senaste rapporten från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, noterats ha fått ett uppsving i popularitet hos kommunens skolungdomar. En trend som Albin Dahlström, folkhälsoplanerare Region Västernorrland, hoppas se brytas när 2019 års regionala rapport presenteras i oktober.
– Vi ser allvarligt på uppgången. Tidigare har vi sett att dagligrökningen av vanliga cigaretter minskat hos elever i Örnsköldsvik; för årskurs två i gymnasiet ligger den på fyra procent och för niondeklassare två procent, vilket är den lägsta nivån i länet tillsammans med Härnösand. Att e-cigaretterna verkar locka och användningen ökar riskerar att bryta den positiva utvecklingen, säger Albin Dahlström.

Även om e-cigaretten inte innehåller tobak, finns möjlighet att addera nikotin i den så kallade e-vätska som återfinns i patronen och som förångas när den hettas upp. Ofta är nikotinet redan tillagt. 
Därtill finns en uppsjö av smaker att välja bland.
– Enligt en undersökning av Göteborgs universitet (”Elektroniska cigaretter: En kunskapssammanställning om användning, attityder och potentiella hälsoeffekter”) är e-cigaretten en inkörsport till vanliga cigaretter; ungdomarna vänjer sig med att röka. Med smaker som kanelbulle, jordgubbspaj och glass tycker jag det är uppenbart att produkten inte enbart vänder sig till oss vuxna.
Vidare, likt andra undersökningar, fastslår den att det finns potentiella risker när kemikalierna i e-vätskan väl förångas och andas in. Flera uppges ge skador på lungor, hjärta och blodkärl samt öka risken för högt blodtryck, astma, KOL och hjärtsvikt.
– Vi hör många som säger; ”det är bara vattenånga”. Det är det inte. Och vi vet ännu inte alla de långsiktiga konsekvenserna av att dra ned ångan i lungorna.
På Youtube förkommer videor med fenomenet ”cloud-chasing” där deltagare tävlar i att blåsa ut så mycket ånga som möjligt, eller skapa olika former av den kraftigt tjocka och vita röken från e-cigaretterna. Albin menar att det kan locka ungdomar att vilja testa.
– Vi rekommenderar föräldrar att prata med sina barn innan de börjar röka vanliga cigaretter. Att vara tydlig med hälsoeffekterna av att avstå, såsom att du sparar pengar, får bättre hy och kondition. För en tolvåring kan lungcancer te sig alltför abstrakt. 

I stora delar av Sverige jobbar många skolor med Tobaksfri Duo, ett program först initierat i Västerbotten 1993 med syfte att förebygga rökning. Metoden går ut på att en elev bildar ett lag, en duo, med en vuxen och skriver kontrakt där båda lovar varandra att vara tobaksfria. 
– Den har visat sig fungera bra. Förhoppningen är att skolor i Örnsköldsvik hakar på inom kort, säger Albin Dahlström.

 

CAN-undersökningen
På uppdrag av Socialdepartementet genomför CAN årliga undersökningar om drogvanor bland elever i årskurs 9 och gymnasiets år 2. Regionalt i Örnsköldsvik görs de vartannat år. 
2015 ställdes för första gången frågan huruvida elever i Ö-vik rökt e-cigarett de senaste tolv månaderna. Då svarade sex procent ja. 2017 hade siffran ökat till 21 procent.

 

Publicerat