Nyheter/Reportage

ÖSS med vind i seglen

I anrika Örnsköldsviks Segelsällskap blåser det positiva vindar. Jolleseglarna blir fler och fler, intresset för årliga Ulvöregattan är stort och klubben svarar dessutom för starka insatser i Allsvenskan Segling.
– Vi har medvind just nu och det är vi glada och stolta över, säger sällskapets ordförande Pär Janson.

För bara några år sedan var situationen ansträngd. Jollesektionen innehöll nästan fler ledare än aktiva och svårigheterna var påtagliga för att avlasta långvariga och ideella funktionärer till klubbens arrange-mang. Återväxten för det 145 år gamla segelsällskapet, med stolta traditioner, var för många i föreningen ett oroande samtalsämne under en ganska lång period.
Men nu är tongångarna annorlunda. 
– Det är go i föreningen och som jag upplever det hör medlemmarna ihop med varandra på ett mer påtagligt sätt jämfört med tidigare. De som seglar större båtar är intresserade av vad vi i jollesektionen hittar på och det är en bra dialog mellan sektionerna, säger jolleledaren och instruktören Gunilla Leinsköld.
Vi träffar henne och kollegan Rasmus Renning inför ett träningspass utanför Lungviks småbåtshamn i centrala Örnsköldsvik. Några minuter senare är ett flertal barn och ungdomar på plats, aktiviteterna i full gång och optimist- och laserjollar färdiga att sjösättas. De som tidigare bara var knappt en handfull jolleseglare har mer än fördubblats på senare år och nu är förhoppningen att klubben återigen ska kunna fostra framtida kappseglare.
– Vi kan ju inte förlita oss på dem som kappseglat i massor av år och tro att det ska räcka. Det måste finnas en påfyllning från de yngre leden och nu har vi tagit steg på den vägen, fortsätter Gunilla Leinsköld och hyllar klubbens ordförande:
– Pär har massor av bra idéer och det finns en positivism och en framtidstro i föreningen som smittar av sig.
Förutom en växande ungdomsverksamhet, som många tillskriver duktiga jolleledare, blir den här sommaren extra högtidlig för landets fjärde äldsta segelsällskap och Örnsköldsviks äldsta idrottsförening. Klubbens årliga paradnummer; klassiska Ulvöregattan, firar i juli 110 år med målsättningen att bland annat locka 110 besättningar att kappsegla Ulvön runt. Och i augusti står ÖSS värd för ännu en deltävling i Allsvenskan Segling där hemmaföreningen för närvarande ligger på 11:e plats i det 18 klubbar starka startfältet.
Allsvenskan avgörs i fyra omgångar och nästa omgång arrangeras i Limhamn i Malmö kommande helg. Tredje deltävlingen seglas i Örnsköldsviks inre hamn, 23-25 augusti, och sist ut är Västerås, 13-15 september.
– Det är onekligen drag i föreningen och en ständig strävan att försöka utveckla verksamheten, säger Pär Janson.
Han skulle kunna citera fältherren Pompejus när han för tusentals år sedan fraktade spannmål från Afrika till Rom. 
”Navigare necesse est”. Att segla är nödvändigt.

 

Publicerat