Nyheter/Reportage

Glädje i Årets hembygdsförening

Många planer och projekt och en secondhand-butik som växt så det knakar – sällan sitter det fast för Nätra hembygdsförening och 2019 utgör hittills inget undantag. För sitt idoga arbete prisas nu både föreningen och dess ordförande av Ångermanlands hembygdsförbund.
– Hos oss finns det en enorm arbetsglädje, säger Marianne Wallgren.

Det märks inte så mycket på utsidan, men innanför entrén till Nätra hembygdsförenings secondhand-butik i Bjästa myllrar det av föremål av de flesta slag. Sedan en vecka tillbaka i ännu högre utsträckning än tidigare då ett flertal nya, generösa rum i byggnaden kunnat tas i anspråk och fyllts med möbler, fritidssaker, elektronik och tavlor.
– Vi har nästan varit piskade att få större utrymme, det är fantastiskt hur givmilda folk är att skänka saker till föreningen. Det är vi evigt tacksamma för. Vi flyttade hit för två år sedan och trivs så bra, jag flyttar aldrig ut, strålar butiks-chefen Gun Lundberg. 
Butiken är bara en av många strängar föreningen har på sin lyra. Och det är just för de många projekt som går utöver mer traditionella hembygdsföreningsaktiviteter såsom midsommar- och nationaldagsfiranden som Nätra sticker ut lite extra. När ordförande Marianne Wallgren börjar räkna upp dem på sina fingrar räcker de långt ifrån till. Och för det utses de nu av Ångermanlands hembygdsförbund till Årets hembygdsförening 2019.
– Det betyder väldigt mycket, för många av oss är arbetet med loppisen, Hembygds-gården, Café Svea, Herrgårdsparken, Bruksmuséet och andra byggnader samt all underhållning och fester mer än ett heltidsjobb. Vi jobbar verkligen stenhårt, så det här är ett erkännande för vad vi gjort och uträttat, säger Marianne, verksam sedan början av 2000-talet och ordförande efter Elis Berglund sedan 2009, om framgångsreceptet.
Att hon själv också tilldelas förbundets plakett för ”förtjänstfull kulturgärning i hembygdsrörelsens tjänst”, ett kvitto på att Marianne förutom att vara en riktigt idéspruta även sätter bollar i rullning, vill hon dock gärna tona ned.
– Det är ju så att någon måste vara motor, men en motor behöver bensin för att fungera. Vi har turen att ha en styrelse med öppet sinne som vill haka på och fantastiska människor i föreningen som alltid ställer upp. Hos oss finns det en enorm arbetsglädje och ju mer vi lyckas, desto större lust får vi att utvecklas.

Nästa år fyller Nätra hembygdsförening 85 år, vilket kommer att uppmärksammans. Men innan dess ligger fokus på Dalens Dag och att bland annat färdigställa Barnens ladugård med träkor och ett härbre tänkt att bli till snickarbod för de yngsta. På ritbordet ligger också ett projekt modell större och väntar.
– Men det kan vi berätta om senare, vi återkommer, ler Marianne. 

Publicerat