Nyheter/Reportage

Varde ljus

I första Mosebok sa Gud ”Varde ljus; och det vart ljus”. Britta Liljeström är inte Gud, och troligtvis står hon inte och säger ”Varde ljus” när hon arbetar – men ljus skapar hon minsann i Alberts hus i Brynge Kulturområde.

En fjällvandring med ett besök på Åre Ljusfabrik i Undersåker, och en visit hos Falu Ljusstöperi. Det är bakgrunden till att Brynge Ljusstöperi såg dagens ljus i mars. I Alberts hus, granne med före detta Linlyckan som Britta Liljeström tidigare drev – och där hon nu bor tillsammans med sin man Peter – har ett modernt ljusstöperi vuxit fram. Och konceptet är att grupper kan boka in sig här och stöpa ljus tillsammans.
– När vi besökte Åre Ljusfabrik kände jag ”wow!” – det var en otroligt härlig stämning där, berättar Britta, som senare gjorde ett studiebesök hos Falu Ljusstöperi.
– Där jobbar de med event, och det tände jag till på. Det finns inget ljusstöperi häromkring som har gruppevent så jag började spåna och upptäckte att lokalen här står tom i princip året om. Peter är egentligen pensionär och själv kände jag att jag ville förändra lite i mitt liv, så vi startade det här, säger Birgitta och ler brett.
I Alberts hus finns nu allt som behövs för att stöpa vackra ljus, och här kan Britta ta emot grupper där deltagarna får ta hand om var sin av de tolv stationerna. Varje station är förberedd med ljusramar för ljus i tre olika storlekar och ett tregrensljus. Ramarna har försetts med veke och Britta har fördoppat dem för att vara säker på att all luft i vekarna har försvunnit innan själva stöpningen tar vid, annars brinner ljusen dåligt.

Gruppeventen innebär inte bara ljusstöpning. Magen och smaklökarna måste också få sitt så Britta dukar upp med en fikabuffé och dessutom blir det soppa med nybakat bröd.
– Att tillverka ljus måste få ta tid, det gäller att låta ljusen vila mellan varje dopp-ning, då finns tid för fika. Och när ramarna är klara blir det soppa, brödet bakar jag under tiden som deltagarna stöper.
Samtidigt som deltagarna äter soppa smälts den nedersta delen av ljusen på ramarna bort och sedan är det dags att i varma formar skapa ljusens räfflade fötter.
Britta och Peter har också investerat i en tank med olika fack för infärgning och dessa fylls med doppvax och färgpigment för att ge ljusen olika färger.
– Allt tar cirka 4,5-5 timmar när vi får i gång färgningen och idén är att kunna erbjuda företagsevent eller kompisgäng som vill komma och stöpa ljus tillsammans. Ljusstöpning är av tradition förknippat till julen, men här försöker vi få till det så att folk kan stöpa ljus hela året. Det är otroligt vackert här och perfekt för att gå en sväng i området när ljusen vilar. 
Brynge Ljusstöperi drog i gång verksamheten i mars och hade sin första bokning i april. 19 maj är det dags för traditionella Vitsippans dag i Brynge Kulturområde och då blir det även visning av ljusstöperiet.
– Vi hyr här till 15 juni och startar sedan igen 15 augusti, däremellan har Brynge Kulturförening verksamhet här, säger Britta och berättar att de fortfarande lär sig mycket om hur ljusstöperi går till.
– Vi testar olika vekar för att se vilka som brinner bäst och vi experimenterar med ljusmassan, ingen vill avslöja sin egen mix. Vi vill tillverka ljus som brinner långsamt, med hög låga samtidigt som det inte rinner.
Även om ingen ska leka Gud så finns nu möjligheten för alla att säga ”Varde ljus” i Alberts hus – men det krävs också en del manuellt hantverk för att resultatet ska bli ljus.

Publicerat